Головний шахрай Німеччини, який утік до Москви, курирував роботу російських агентів у Європі - Bild

Головний шахрай Німеччини Ян Марсалек, як стверджують журналісти-розслідувачі, курирував роботу російських агентів у Європі, - пише ТГК Bild.

Зазначається, що колись Ян Марсалек вважався одним із найуспішніших керівників німецьких компаній, тепер же його розшукують по всьому світу як організатора найбільшого шахрайства з компанією Wirecard. Крім того, Марсалек, як змогли довести журналісти-розслідувачі, вже багато років співпрацює з російськими спецслужбами. 

Financial Times і Der Spiegel пишуть, що після втечі до Москви Марсалек міг координувати крадіжки зі зломом і замовні вбивства в Європі. Про це свідчать листування з конфіскованих мобільних телефонів, які тепер аналізують західні слідчі. Серед них є кілька повідомлень від Марсалека російським агентам. 

Зокрема, Марсалек, як вважається, брав участь в організації злому будинку журналіста-розслідувача Христо Грозєва у Відні. Останніми роками Грозєв часто досліджував роботу російських секретних агентів і випускав розслідування, які заважали Кремлю розвивати шпигунську мережу. 

Лідер групи зломщиків писав Марсалеку, що їм вдалося викрасти з дому журналіста ноутбук та інші носії інформації. Імовірно, злодії шукали ноутбук, на якому була інформація про отруєння опозиціонера Олексія Навального. Однак у підсумку, як пише Der Spiegel, вони вкрали старий непотрібний пристрій.

На прохання Марсалека загін із Болгарії також шпигував у Європі за іншими опонентами Кремля. П'ятьох підозрюваних агентів російських спецслужб заарештували у Великій Британії в лютому минулого року, суд над ними має розпочатися найближчим часом. 

Крім того, заарештований в Австрії колишній співробітник служби захисту конституції Егісто Отт, як стверджують журналісти, за дорученням Марсалека вивідував дані про противників російського режиму.

Як повідомлялося, Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Росія не тільки намагається стерти Україну з лиця землі. Агресія Росії ширша: протягом багатьох років вона здійснює гібридні атаки на Європу.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті