Голова комітету Шевченківської премії Юрій Макаров на тлі скандалу оголосив про свою відставку

Голова комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров подав у відставку на тлі скандалу. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Скандал виник через те, що вперше в історії імена лауреатів не було оголошено в День народження Тараса Шевченка, 9 березня, як це відбувалося зазвичай.

Юрій Макаров пояснює це змінами у номінаціях премії: зокрема, започаткуванні додаткової премії «За внесок у перемогу».

"Три дні тому в якості голови Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка я виступив із ініціативою доповнити список номінацій додатковими преміями «За внесок у перемогу». Я виходив із того, що цьогоріч комітет не визнав за можливе присудити нагороду в двох номінаціях, а тимчасом від початку повномасштабної війни з’явилася неймовірна, неуявна кількість вартісних мистецьких творів, проєктів і явищ, які робляться на ентузіазмі й у буквальному сенсі наближають нашу перемогу. Пропозиція виникла майже експромтом, але під час зустрічі діячів культури з президентом України 9 березня ц.р. вона зустріла його підтримку. Офіс президента пристав на мою ініціативу, затримав оприлюднення результатів конкурсу 2023 з метою оголосити переможців усіх разом 22 травня (теж частина моєї пропозиції)", - роз'яснив Макаров.

За його словами, така синергія із Офісом Президента викликала несприйняття у мистецькому колі та підозри у спробах тиску Банкової на членів комітету.

Крім того, пропозицію щодо введення нових номінацій не підтримали й інші учасники комітету. Через сукупність цих факторів, Юрій Макаров ухвалив рішення про відставку.

"Я безмежно вдячний моїм друзям, які впродовж минулих років постійно жертвували своїм часом та енергією й до того ж витримали тягар несправедливих підозр і прямих звинувачень чи то в некомпетентності, чи то в анґажованості, чи то в прямій матеріальній зацікавленості. Іду з цієї почесної посади з відчуттям того, що наша попередня спільна праця якось сприяла зміцненню та оновленню вітчизняної культури. Бажаю колегам і надалі демонструвати чесність і принциповість до самого кінця їхньої каденції", - написав Макаров.

Як повідомлялося раніше, імена переможців Шевченківської премії були оголошені 11 березня.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті