Глава МЗС Іраку заявив, що Багдад готовий стати посередником між Україною і росією

Міністр закордонних справ Іраку Фуад Хусейн на пресконференції зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою в Багдаді в понеділок заявив, що Ірак прагне стати частиною рішення щодо припинення війни в Україні, повідомляє курдське медіа Rudaw, - пише "Інтерфакс.Україна".

"Нам важко підтримувати війну. Ось чому в принципі ми завжди намагаємося бути частиною рішення", - сказав Хусейн на пресконференції з Кулебою в понеділок.

Глава МЗС Іраку додав, що "Багдад готовий стати посередником, якщо його про це попросять".

Зі свого боку Кулеба висловив вдячність за підтримку України Іраком під час російського вторгнення.

"Ірак підтримує Україну на міжнародній арені з початку масштабного вторгнення Росії в Україну. Ми особливо цінуємо позитивні голоси Іраку в Генеральній асамблеї Організації Об'єднаних Націй. Це чіткий сигнал про те, що для Іраку важливі принципи", - сказав він.

Міністр закордонних справ України привітав заклик Хусейна до миру, але наголосив, що будь-яке припинення вогню має передбачати відновлення територіальної цілісності України та виведення російських військ.

Два міністри також обговорили вплив війни на світові ціни на нафту й необхідність розвитку відносин між Києвом і Багдадом у різних сферах, включно з торгівлею та освітою.

"Думаю, разом ми зможемо багато чого досягти, опрацювавши всі аспекти наших двосторонніх відносин і намітивши спільні проєкти", - сказав Кулеба.

Очікується, що Кулеба зустрінеться з прем'єр-міністром Іраку Мохаммедом Шіа аль-Судані в Багдаді.

Минулого тижня Судані зателефонував президент України Володимир Зеленський. Два лідери наголосили на необхідності досягнення міцного мирного розв'язання війни в Україні та домовилися активізувати й розширювати співпрацю між ними.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті