Глава МЗС Чехії бачить загрозу безпеці країни у ймовірному скупченні російських дезертирів

Скупчення російських дезертирів у Чехії може становити загрозу безпеці країни, оскільки серед них можуть бути російські агенти. Про це заявив міністр закордонних справ Ян Липавський, повідомляє "Чеське радіо".

Дебатуючи з питань про надання притулку росіянам, які тікають від мобілізації, Ліпавський наголосив, що він довгий час працює над зниженням впливу російських спецслужб у Європі.

«Російські громадяни, покликані на військову службу, мають висловлювати свою думку насамперед у Росії. Ми прийняли 400 тисяч біженців з України і наші можливості на межі», - зазначив голова чеської дипломатії.

За його словами, насамперед необхідно допомагати тим, хто перебуває у безпосередній небезпеці.

«Це не змінює того факту, що ми дотримуємось усіх міжнародно-правових зобов'язань. Ми не зобов'язані надавати візу всім, хто подає заяву. Навпаки, будь-хто може подати заяву на притулок до ЄС, вона буде надана тим, хто має на неї право відповідно до міжнародного права», - сказав Ян Липавський.

Як повідомлялося, Єврокомісія розробляє для країн ЄС загальні критерії допуску росіян, які біжать від мобілізації.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті