Генпрокурор Костін обговорив із сирійськими правозахисниками притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини

Генеральний прокурор України Андрій Костін провів зустріч із лідерами громадянського суспільства в Сирії, під час якої було обговорено стратегії притягнення росії до відповідальності за її міжнародні злочини. Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

"Зустріч відбулася в 10-ті роковини жахливої хімічної атаки в Гуті 21 серпня", - йдеться в повідомленніі.

Костін зазначив, що "мабуть, ніхто не розуміє горя і страждання України краще, ніж сирійський народ". Водночас генпрокурор наголосив, що "причетність Росії до масових убивств цивільних у Сирії та за її межами потребує рішучої протидії з боку світової спільноти".

Також Костін наголосив, що керівництво РФ і ватажки збройних формувань досі залишалися непокараними значною мірою за свої злочини, які країна-агресор вчиняє майже 30 років у Чечні, Грузії, Сирії та Україні. Водночас генпрокурор упевнений, що "саме сьогодні світ має шанс нарешті покласти край цій безкарності".

"Ключем до цього є створення всеосяжної мережі відповідальності, яка описана в Українській формулі миру. Вона охоплює широкий спектр заходів - від національних розслідувань до забезпечення відповідальності за злочин агресії на міжнародному рівні та відшкодування завданих збитків", - наголосив генпрокурор.

Костін висловив подяку проєкту The Reckoning Project і особисто сирійському адвокату Ібрагіму Олабі за їхні виняткові зусилля, спрямовані на те, щоб РФ відповіла за свої злочини.

"The Reckoning Project збирають свідчення, які можуть бути використані в національних і міжнародних судових процесах, а також сприяють національним розслідуванням злочинів РФ у третіх країнах", - підсумували у пресслужбі.

Як повідомлялося, в Офісі генпрокурора назвали кількість загиблих цивільних з моменту повномасштабного вторгнення. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті