Гендиректор МАГАТЕ розповів, для чого їде на окуповану Запорізьку АЕС

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі наступного тижня відвідає окуповану росіянами Запорізьку АЕС (ЗАЕС). Про це повідомляє пресслужба МАГАТЕ.

Зазначається, що Гроссі має намір особисто оцінити серйозну ситуацію з ядерною безпекою на об'єкті та наголосити на нагальній потребі його захисту під час військового конфлікту, що триває в країні.

"Це буде вдруге, коли генеральний директор Гроссі перетинає лінію фронту, щоб дістатися до найбільшої в Європі атомної електростанції, і вперше відтоді, як 1 вересня минулого року він заснував постійну присутність експертів МАГАТЕ на об'єкті на півдні України", - ідеться в повідомленні.

"Я вирішив знову вирушити на Запорізьку атомну електростанцію, щоб особисто побачити, як розвивалася ситуація з вересня, і поговорити з тими, хто експлуатує об'єкт у цих безпрецедентних і дуже складних обставинах. Я, як і раніше, сповнений рішучості продовжувати робити все, що в моїх силах, щоб допомогти знизити ризик ядерної аварії під час трагічної війни в Україні", - сказав генеральний директор МАГАТЕ.

Він також зазначив, що незважаючи на присутність МАГАТЕ на майданчику вже протягом семи місяців, ситуація на Запорізькій атомній електростанції, як і раніше, нестабільна. "Загрози ядерній безпеці надто очевидні, як і необхідність діяти зараз, щоб запобігти аварії з потенційними радіологічними наслідками для здоров'я і довкілля людей в Україні та за її межами. Тому я продовжую працювати над пропозицією щодо захисту станції", - сказав він.

Генеральний директор Гроссі сказав, що його поїздка в Україну також спрямована на забезпечення підтримання та поліпшення регулярної ротації експертів МАГАТЕ на майданчику й назад, після дуже складних обставин, з якими зіткнулися експерти під час попередньої ротації в лютому, яка була затримана майже на місяць.

Гроссі супроводжуватиме нова група експертів МАГАТЕ - сьома така група, присутня на майданчику з моменту створення Місії МАГАТЕ з підтримки та надання допомоги в Запоріжжі (МСПМЗ).

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті