Гармаш про маркер дезінтеграції України: з жителями окупованої частини Донбасу готові взаємодіяти лише 23% українців

Із жителями окупованих територій Донбасу «готові» і «скоріше готові» взаємодіяти тільки 23% українців. Такими є результати соціологічного опитування, яке провела Дослідницька агенція InfoSаpiens на замовлення Національної платформи стійкості та єдності, - пише у своєму Telegram-каналі «Гармаш - ВСІ» аналітик Сергій Гармаш 22 травня.

«Одне із запитань стосувалося готовності респондентів взаємодіяти з різними соціальними групами. Результати шокують. Так, із жителями окупованих територій Донбасу «готові» і «скоріше готові» взаємодіяти тільки 23%.  72% - «ні» і «скоріше ні».  Це найнижчий показник, менша готовність до взаємодії тільки з росіянами.  Навіть жителі співагресора Білорусі за соціальною дистанцією ближчі (27% готові взаємодіяти, 69% - ні), ніж громадяни України, які проживають під окупацією з 2014 року... », - зазначає експерт.

Як висновок, він ставить риторичне запитання: «Звідси запитання: кого ми тоді звільняти збираємося? І навіщо? Питання не пусте, тому що воно визначає цілі нашої війни і відповідність їм її ціни.  Але ж у нас ціле Міністерство реінтеграції окупованих територій працює.  Точніше, - існує. Судячи з цих цифр, - не працює».

«До речі, з жителями окупованого Криму картина чомусь краща, хоча теж провальна - готові співпрацювати і взаємодіяти з ними - 48%; ні і скоріше ні - 44%. Цікаво, що з жителями ЄС готовність взаємодіяти вища, ніж із російськомовними громадянами України: 87 - так і скоріше так, 8% - ні, скоріше ні. А з російськомовними українцями - «однозначно так» - 46, «скоріше так» - 36, «скоріше ні» - 7, «однозначно ні» - 9%, не визначилися - 2", - повідомив аналітик.

Він також вказує, що «ще більш стигматизованою категорією українців, ніж російськомовні, є (для мене це було дивно) українці, які виїхали за кордон. З ними готові взаємодіяти (так і скоріше так) - 79%, ні і скоріше ні - 17%, важко сказати - 3%. Тобто, кожен п'ятий не хоче мати з ними справ». 

«З українцями, які опинилися під окупацією після 24 лютого - 81% - “так” і “скоріше так”; 13% - “ні” і “скоріше ні”. Не визначилися - 6%. З етнічно російськими громадянами України - «так» і «скоріше так» - 66%, «ні» і «скоріше ні» - 30%, 5% - «не визначилися». Як бачимо, третина українців визначає готовність до взаємодії не за людськими якостями, а за національною ознакою. Навіть, якщо це стосується громадян України", - коментує результати опитування Гармаш. 

«За таких показників потрібно говорити вже не про реінтеграцію окупованих територій, а про інтеграцію всієї України. Дані цього опитування говорять про те, що політика націоналізму в поліетнічній країні, взята нашою державою за основу в останні роки, веде до дезінтеграції суспільства.  А отже, створює ґрунт для конфліктів усередині України, коли відпаде зовнішня загроза і повернеться повноцінне політичне життя. Політики, спрямованої на єдність нації та орієнтованої на цінності, а не на зовнішні ознаки українства, в державі немає. А це чудова нагода для росії, якою, до речі, вона користувалася, починаючи з часів Богдана Хмельницького.  Історія нас не вчить", - робить сумний висновок за підсумками дослідження Сергій Гармаш.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті