ФСБшники цькували та били українців на естонсько-російському кордоні - спецслужба Естонії

Поліція безпеки (КаПо) Естонії заявила, що на прикордонних пунктах між Естонією та Росією співробітники ФСБ систематично піддавали цькуванню громадян України, які намагалися вибратися в країни ЄС. Також відомі випадки, коли українців там били. Про це повідомляє Postimees з посиланням на опублікований щорічник КаПо, передає Укрінформ.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року ФСБ розглядала громадян України як потенційних ворогів, які намагаються потрапити в Росію або на тимчасово окуповані РФ українські території і звідти дістатися до країн Євросоюзу або України, пише КаПо у своєму щорічнику.

Крім знущань над українцями на території Росії, переслідування українських громадян посилилося на автомобільних пунктах пропуску Куничина гора і Шумілкіно, на кордоні з Естонією, йдеться у повідомленні.

За словами українців, там з ними проводили «бесіди», що більше нагадували допити, їх змушували заповнювати анкети, перевіряли їхні засоби зв'язку і збирали дані, а також вчиняли побиття з метою отримати відповіді на різні запитання.

Під час огляду людей змушували роздягатися до нижньої білизни, після чого їх фотографували. За словами тих, хто перетинав кордон, ФСБ також робила відеозаписи заяв, які згодом можуть бути використані для «компромату».

Деяких під приводом сфабрикованих порушень на короткий час поміщали до місць утримання арештованих, а також «просили їхньої згоди» на перевірку на детекторі брехні та проводили її.

Також наголошується, що в останні місяці 2023 року ФСБ дедалі частіше почала переслідувати жителів Естонії та інших країн Євросоюзу на прикордонних пунктах, що межують із південно-східною Естонією, також є повідомлення про застосування фізичної сили.

Інформації про застосування фізичного насильства щодо жителів Естонії не надходило, проте місцеві, які відвідали Росію, описували, що вони теж відчули на собі методи тиску, про які розказували українці.

Як повідомлялося, у щорічнику естонської Поліції безпеки (КаПо) торік наголошувалося, що російська ФСБ систематично намагається вербувати українських біженців, які прибувають з Росії в Естонію.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті