Європейський ринок вугілля для РФ втрачено остаточно – постраждають шахти, порти, залізниця тощо

Остаточне ембарго ЄС на імпорт вугілля з РФ набуло чинності 10 серпня. Про це повідомила "Deutsche Welle" 10 серпня.

"Після чотиримісячного перехідного періоду, 10 серпня набуло чинності ембарго ЄС на імпорт вугілля з РФ, введене на початку квітня в рамках п'ятого пакету санкцій через російську агресію проти України", – сказано в повідомленні.

Як підкреслюється в повідомленні, навіть якщо цей санкційний захід колись скасують, повернення до минулого все одно не буде: протягом нинішнього десятиліття більшість європейських країн має намір повністю відмовитися від використання в електроенергетиці найшкідливішого для глобального клімату викопного енергоносія, тож російські вугільники остаточно втратили зараз європейський ринок збуту.

"Ще на початку цього року понад 50% необхідного їй кам'яного вугілля Німеччина, найбільша економіка Євросоюзу, ввозила з росії, – сказано у повідомленні. – Тепер ці часи безповоротно минули".

Уточнюється, що найбільше постраждають шахтарі Кузбасу та інших вугільних регіонів РФ. Чималої шкоди зазнає також великий російський роботодавець, як компанія РЖД, для якої перевезення вугілля є однією з ключових статей доходу.

"Причому повною мірою компенсувати втрати, які виникнуть тепер на європейському напрямку, за рахунок збільшення поставок азіатським споживачам не вийде: транспортні потужності у східному напрямку обмежені, а для збільшення пропускної спроможності залізниці в районі Байкалу та на Далекому Сході знадобляться роки й величезні інвестиції", – сказано у повідомленні.

Уточнюється, що постраждають і орієнтовані на перевалку вугілля російські порти на Балтиці, особливо в Усть-Лузі, а також Мурманський транспортний вузол, адже концепція його розвитку значною мірою була пов'язана з надіями зростання вугільного експорту.

Раніше повідомлялося, що обмеження ціни на російську нафту набуде чинності до кінця року.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті