Європа суттєво наростить виробництво зброї, не покладаючись лише на США

Державам Європейського Союзу слід спільно закуповувати зброю для поповнення своїх запасів після постачання в Україну. Про це заявило Європейське оборонне агентство, попередивши, що США не завжди зможуть захистити Європу від погроз, - повідомляє "Голос Америки".

"Агресивна війна Росії проти України виявила недостатність наших можливостей", - сказав Іржі Седіві, виконавчий директор Європейського оборонного агентства (EDA), органу ЄС, який допомагає урядам ЄС розвивати свій військовий потенціал.

За словами Іржі Седіві, агентство веде переговори з компаніями, які виробляють зброю про збільшення її виробництва, а також з усіма країнами ЄС щодо об'єднання зусиль із закупівлі озброєння, обладнання та боєприпасів.

«Важливо те, що ми, Європейський Союз, зможемо стати надійним постачальником систем безпеки для захисту громадян», - сказав Іржі Седіві агентству Рейтер, закликавши країни дослухатися закликів США інвестувати в оборону.

«Сполучені Штати неминуче виявляться залученими до проблем Індо-Тихоокеанського регіону і не зможуть надати нам деякі з найважливіших засобів забезпечення, таких як стратегічні повітряні перевезення, літаки-розвідники, високоточні ракети та засоби протиповітряної оборони».

Іржі Седіві також вказав на загрозу тероризму з боку держав, що не відбулися, на Близькому Сході або в Північній Африці.

Зазначається, що у Європи розрізнений підхід до оборони: країни переважно самостійно оснащують свої збройні сили, створюючи ковдру з клаптів несумісної зброї та обладнання. При цьому війна в Україні стала найбільшою проблемою для регіону за останнє покоління, оголивши глибокі розбіжності про те, як поводитися з москвою.

У повідомленні наголошується, що європейські витрати на оборону вперше перевищили 200 мільярдів євро у 2021 році, збільшившись на 6% порівняно з попереднім роком, що є найвищим показником відтоді, як регіон почав збільшувати військові витрати у 2015 році після анексії росією Криму у України.

Згідно зі звітом Європарламенту за 2020 рік, без допомоги США ЄС буде важко захистити себе, оскільки йому не вистачає розвідувальних можливостей та засобів, зокрема авіації та протиракетної оборони середньої дальності, а також десантних кораблів та підводних човнів.

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті