Естонія хоче розширити контрольовану морську зону в Балтійському морі для контролю над судами РФ

Влада Естонії розглядає можливість запровадження "близької зони", яка збільшить контроль країни над балтійським морем. Про це 23 січня повідомляє ERR.

Зазначається, що міністерства отримали завдання протягом місяця виробити свою позицію щодо введення найближчої зони. Саме доручення було надано за результатами обговорення цього питання на засіданні уряду 12 січня, яке відбулося на пропозицію Міністерства закордонних справ.

"Введення прилеглої зони вплине на безпеку Естонії, захист навколишнього середовища, а також археологічних та історичних об'єктів, знайдених у морі", - заявив глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу.

Зазначимо, що прилегла зона дозволить перевіряти дотримання естонського законодавства в межах 24 морських миль від вихідної лінії територіального моря Естонії. При цьому представниця естонського МЗС заявила, що запровадження цієї зони не пов'язане з контролем за ефективним запровадженням санкцій проти РФ.

Однак, за словами наукового співробітника Норвезького центру морського права Олександра Лотта, це може бути одним із прихованих мотивів такого кроку. За його словами, прилегла зона насамперед і призначена для введення таких заходів. Тобто контролю судів, що якимось чином порушують митне чи податкове законодавство прибережної держави.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Естонія віддає Україні усі гаубиці калібру 155 мм.

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті