Естонія анонсувала підписання безпекової угоди з Україною і новий пакет військової допомоги

Естонія планує підписати безпекову угоду з Україною і схвалити наступного тижня черговий пакет військової допомоги Україні.Про це заявив міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна на спільній пресконференції з главами МЗС України, Латвії, Литви та Франції у Вільнюсі, повідомляє Укрінформ.

Глава естонської дипломатії зазначив, що ЄС обіцяв Україні 5 млрд євро військової допомоги, але вона наразі застрягла, а також 1 млн снарядів, але поставив лише половину.

«Наразі час виконати ці обіцянки. Естонія планує підписати двосторонню угоду з Україною щодо довгострокової підтримки (у безпековій сфері)», - сказав Цахкна.

Він також нагадав, що військова допомога Естонії Україні сягнула 1,4% ВВП.

«Ми будемо продовжувати підтримку України. Наступного тижня наш уряд схвалить черговий пакет військової допомоги для України», - зазначив глава МЗС Естонії.

Цахкна також наголосив, що після підписання безпекової угоди Естонія протягом чотирьох років віддаватиме на військову допомогу Україні 0,25% ВВП.

«Якщо всі робитимуть так само, це означатиме 120 млрд військової підтримки України на рік. Україні цього вистачить, аби витіснити Росію», - додав міністр.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час робочого візиту до Вільнюса взяв участь у п’ятисторонніх переговорах разом із міністрами закордонних справ Естонії, Латвії, Литви та Франції. Ключовими темами заходів було швидке нарощування військової допомоги союзників для України та виробничих потужностей оборонних індустрій.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті