ЄС погодив санкції проти Ірану та допомогу Україні — Боррель

Країни Європейського Союзу змогли погодити пакет санкцій проти Ірану через постачання зброї Російській Федерації, зокрема, бойових дронів. Також ЄС домовився про подальшу фінансову допомогу Україні. Про це під час зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС 12 грудня заявив очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель, повідомляє "Суспільне".

"Ми погодили санкції проти Ірану за постачання зброї Росії", — зазначив посадовець.

За його словами, до санкційного списку внесені 8 осіб та одна організація. Однією з підстав для рішення стали російські удари по енергетичній інфраструктурі українських регіонів.

"Зараз ми знаємо, що 1,5 мільйона людей без електрики лише в Одесі. Все — через атаки російських дронів. Зараз в Одесі приблизно 0 градусів. Зрозуміло, що Путін намагається змусити людей мерзнути, щоб вони підкорилися. Це можна назвати злочинами проти людяності, воєнними злочинами", — наголосив він.

При цьому іранський режим намагається уникнути відповідальності за допомогу Кремлю, зауважив посадовець.

"Іран стверджує, що безпілотники були відправлені до початку війни, але ці санкції є нашим сильним сигналом Ірану", — зауважив Боррель.

Також при ухваленні санкцій враховувалось придушення антиурядових протестів в Ірані.

"Ми бачимо використання вищої міри покарання, як засобу для придушення протестів. У новому пакеті санкцій, який накладається через порушення прав людини, ми націлені на тих, хто відповідає за ці репресії проти мітингарів, які досі тривають", — підкреслив Боррель.

Він підкреслив, що такі санкції запроваджуються вперше із 2019 року.

Окрім того, Боррель додав, що ЄС погодив подальшу фінансову допомогу Україні.

"Ми маємо продовжувати допомагати Україні. Тому міністри вирішили збільшити Європейський фонд миру до 2 мільярдів євро плюс опція у 3,5 мільярди. Ми допоможемо Україні у відновленні її енергосистеми, ми збільшимо обсяги експерти електрики в Україну", — підкреслив європейський чиновник.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що дев'ятий пакет санкцій проти росії, запропонований Європейською комісією, містить низку важливих положень, але має також включати й обмеження на російську ракетну програму.

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті