ЄС пригрозив Білорусі новими потужними санкціями в разі прямої участі у війні РФ в Україні

Євросоюз рішуче засуджує використання території Білорусі для ударів по Україні та застерігає владу в мінську від прямої участі у російській війні, що потягне за собою нові суворі санкції. Про це під час пленарного засідання Європейського парламенту, присвяченого розгляду ролі Білорусі в агресивній війні росії проти України, заявив єврокомісар Олівер Варгеї, повідомляє Укрінформ.

"На додаток до кричущих порушень прав людини, які продовжуються та навіть посилюються, режим Лукашенка став співучасником російської війни проти України. ЄС рішуче засудив втягування Білорусі в агресію проти України, закликав Білорусь утримуватися від таких дій та виконувати власні міжнародні зобов’язання, включаючи дотримання договору про нерозповсюдження ядерної зброї", - наголосив Варгеї. який представив депутатам позицію Єврокомісії від імені Високого представника ЄС.

Він указав, що білоруські війська ще не були залучені до безпосередніх бойових дій на території України. Разом з цим, минулої суботи, 8 жовтня, Мінськ без жодних підстав звинуватив Україну в підготовці атаки проти території Білорусі. Такі безпідставні звинувачення, за словами Варгеї, спрямовані лише на подальшу ескалацію безпекової ситуації в усьому регіоні.

"Хоча білоруські війська на цей час, імовірно, не беруть прямої участі у бойових діях, нещодавні ракетні удари та атаки дронів проти українського цивільного населення з території Білорусі є абсолютно неприйнятними", - наголосив єврокомісар.

Варгеї зауважив, що більшість населення Білорусі виступає проти активної участі країни у цій злочинній та жорстокій війні. Тож будь-яке залучення до цього конфлікту матиме катастрофічні наслідки для самої Білорусі та для її суверенітету.

"Ми закликаємо білоруську владу утримуватися від будь-якого подальшого залучення країни у ці злочинні дії. На рішення щодо подальшого втягування країни у війну ЄС відповість новими та потужними обмежувальними заходами. Всі, хто беруть участь у цій незаконній агресивній війні, всі винні у воєнних злочинах, будуть притягнуті до відповідальності", - наголосив представник Єврокомісії.

Як раніше повідомлялося, в армії Білорусі під виглядом навчальних зборів триває підготовка операторів ЗРК та екіпажів танків.

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті