ЄС не визнає крадіжку росією ЗАЕС і вимагає посилити на станції присутність МАГАТЕ

Європейський Союз рішуче засуджує та ніколи не визнає указ російського президента про незаконне захоплення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) та вимагає посилення присутності МАГАТЕ для підвищення безпеки та безпечності цього об’єкту. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву високого представника ЄС Жозепа Борреля 8 жовтня.

"ЄС ніколи не визнає та рішуче засуджує російську нелегальну анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Відповідно, декрет про захоплення ЗАЕС є незаконним та нікчемним з правової точки зору", - йдеться у документі.

Високий представник ЄС зазначив, що росія має повністю вивести свої війська та обладнання з території ЗАЕС та передати її під контроль законного власника, яким є Україна. Він наголосив, що "сім основ ядерної безпеки", які були визначені генеральним директором МАГАТЕ, мають повною мірою дотримуватися та поважатися.

"Посилення присутності МАГАТЕ у містечку та його безперешкодний доступ до станції є терміново необхідними в інтересах Європи в цілому. Зона атомної безпеки та безпекова захисна зона мають бути встановлені негайно, без порушення суверенітету та територіальної цілісності України. ЄС рішуче підтримує зусилля генерального директора МАГАТЕ у цьому зв’язку", - наголосив Високий представник ЄС.

Як нагадується у заяві, ЄС залишається непохитним у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та вимагає від росії негайного, повного та безумовного виведення всіх військ та військового обладнання з усієї території України.

"Європейський Союз твердо стоїть поряд з Україною, та буде продовжувати надавати їй потужну економічну, військову, соціальну та фінансову підтримку так довго, як це буде необхідним", - наголосив Боррель.

Як повідомлялося, 5 жовтня путін підписав "указ" про "передачу в управління росії" Запорізької АЕС. 

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті