Ердоган заявив про підтримку відновлення процесу переговорів між Росією та Україною і мирного плану Зеленського

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що для досягнення миру готовий відновити процес перемовин між Росією та Україною, який у 2022 році відбувався у Стамбулі. Про це він сказав у своєму відеозверненні до учасників саміту Україна - Південно-Східна Європа, - пише Анадолу 28 лютого.

Зазначається, що глава турецької держави наголосив на підтримці Туреччиною незалежності, суверенітету, безпеки і територіальної цілісності України.

За його словами, Туреччина докладає всіх зусиль для захисту прав та інтересів кримськотатарського народу. Він висловив готовність зробити свій внесок у якнайшвидше відновлення і реконструкцію України.

"Ми вступили в третій рік війни і, незважаючи на всі наші зусилля, не досягли достатнього прогресу у встановленні миру. Я, як і раніше, дотримуюся думки, що дипломатія і діалог повинні отримати шанс закінчити війну справедливим і міцним миром", - сказав Ердоган.

Президент для досягнення цієї мети наголосив на крайній важливості максимального використання всіх дипломатичних каналів.

"Як мінімум, вважаю за необхідне розпочати спільну роботу з визначення загальних параметрів миру. У цьому плані ми принципово підтримуємо мирний план президента України Володимира Зеленського з 10 пунктів", - зазначив Ердоган.

Він також нагадав, що Туреччина також взяла на себе керівну роль у рамках плану, присвяченого продовольчій безпеці.  Висловивши свою переконаність у тому, що для успіху мирних ініціатив необхідне об'єднання зусиль обох сторін, Ердоган сказав: "Чорноморська ініціатива, яку було створено завдяки нашим зусиллям і яка відіграла найважливішу роль під час її реалізації, залишається в нашому порядку денному".

Він наголосив на необхідності створення угоди щодо забезпечення безпеки судноплавства комерційних суден у Чорному морі, додавши, що в цьому контексті у співпраці з Організацією Об'єднаних Націй (ООН) тривають контакти з вироблення нового регламенту, який включатиме зобов'язання щодо забезпечення безпеки в Чорному морі.

"З іншого боку, ми для відновлення миру готові відновити процес переговорів, який раніше відбувся в Стамбулі. З цієї нагоди я хочу побажати, щоб дух солідарності, що ожив у нашій спільній географії на Балканах, завдяки процесу співробітництва країн Південно-Східної Європи, поширився і на нашу сусідню географію", - додав президент Туреччини.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті