Ердоган у розмові з путіним запропонував посередництво у ситуації з окупованою ЗАЕС

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та президент РФ володимир путін 3 вересня провели телефонну розмову, у якій Ердоган заявив, що Анкара могла би взяти на себе посередницьку роль у ситуації з окупованою Запорізькою АЕС. Про це повідомляє "Європейська правда".

У комюніке турецької сторони, як пише Anadolu, зазначають, що президенти обговорювали реалізацію стамбульських домовленостей щодо експорту українського зерна через Чорне море, а також ситуацію на Запорізькій АЕС.

"Президент Ердоган заявив, що Туреччина може бути посередником у ситуації із Запорізькою АЕС - так, як і в зерновій угоді", - зазначають у ньому.

Також президенти обговорили продовження співпраці щодо спорудження в Туреччині АЕС в Аккую.

Крім того, у комюніке згадують, що путін та Ердоган можуть особисто зустрітися 15-16 вересня на полях саміту Шанхайської організації співпраці, який цього року проходитиме у Самарканді в Узбекистані.

У комюніке Кремля не згадують про пропозицію Ердогана, вказавши лише, що той "відзначив конструктивну роль Росії в організації місії МАГАТЕ".

Нагадаємо, 1 вересня на Запорізьку АЕС прибула місія МАГАТЕ на чолі з керівником агентства Рафаелем Ґроссі. Він заявив, що після завершення місії на Запорізькій атомній електростанції залишиться двоє представників організації. За його словами, перед візитом місії організації на Запорізьку атомну електростанцію російські окупанти вивели принаймні частину своїх сил і члени місії не могли поговорити з військовими. Керівник МАГАТЕ заперечує, що російські представники якось впливали на дії місії під час візиту. 

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті