Ексзаступник глави громади на Сумщині виявився агентом РФ та для маскування пройшов "полон" у рашистів

Служба безпеки затримала ексзаступника глави громади у Сумській області, який виявився агентом РФ та для контакту з куратором пройшов через "російський полон". Про це 5 грудня повідомив пресцентр СБУ.

За матеріалами слідства, чоловік був завербований ще до початку повномасштабного вторгнення. А до травня 2022 року обіймав посаду заступника однієї з територіальних громад регіону.

Коли частину Сумщини окупували, він виїхав до росії через ворожий блокпост. Там він зустрівся зі своїм куратором з ФСБ, від якого отримав завдання. За кілька днів російський агент повернувся, а своє зникнення пояснював начебто перебуванням "у полоні" росіян.

Встановлено, що на посаді заступника голови громади чоловік продовжив збирати інформацію про місця переміщення та озброєння українських захисників. А згодом зловмисник звільнився з посади та влаштувався до місцевої агрофірми, де під виглядом робочих поїздок розвідував інформацію для окупантів.

Використовуючи особисті зв’язки, зрадник збирав персональні дані командирів військових частин та очільників місцевих громад.

Затримали його під час спроби передати геолокації декількох підрозділів Сил оборони. У чоловіка вилучили мобільний телефон, який він використовував для фотофіксації об’єктів та комунікації з ФСБ.

Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомлялося, у Києві СБУ затримала агента ФСБ.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті