Екскурсії для іноземних "спостерігачів" на незаконних путінських виборах в окупованому Старобільську проводив відомий краєзнавезь Лук'яненко

Відомий у Луганській області краєзнавезь Олександр Лук'яненко із Старобільська перекваліфікувався у "працівника культури Старобільського муніципального округу ЛНР" і в цій якості провів екскурсію по історичних пам'ятках Старобільська для італійських "спостерігачів" на незаконних путінських виборах 16 березня. Про це повідомив окупаційний "глава муниципального образования Старобельский муниципальный округ ЛНР" Володимир Чернєв у Телеграм, відповідне відео пізніше оприлюднили місцеві Телеграм-канали.

"Сьогодні працівники культури Старобільського муніципального округу провели захоплюючу екскурсію містом для іноземних експертів  з Італії (експертами окупанти називають іноземців, які "спостерігали" за процесом незаконних путінських виборів на окупованих територіях України. - "ОстроВ"), - написав Чернєв. - Експерти відвідали центральну частину міста, прогулялися парком культури та відпочинку, а також вшанували загиблих героїв на Меморіалі Слави та біля вічного вогню. Шановним гостям розповіли про багатовікову історію нашого міста, поділилися дивовижними історичними фактами". 

"Це була культурна програма, зверніть увагу, іноземці в шоломах. Це такий собі "антракт" в політичному кривавому фарсі, де ці "екскурсоводи" - співучасники злочинів РФ. Італієць порівнує події 1943 року з сучасними, а парадокс історії ще й у тому що краезнавець не розповідав, що в 1943 році в Старобільску була і  італійська комендатура, італійський шпииталь, навіть італійський військовий цвинтар", - пояснив "ОстроВу" історик, краєзнавець, автор книги "Старобільське відлуння Катинської трагедії", старший викладач ЛДУВС полковник Валерій Снегірьов.

На відео видно, що екскурсію проводить особисто Олександр Лук'яненко - відомий у Луганській області краєзнавець.

"Праворуч від мене розташована унікальна пам'ятка, знову ж таки завдяки старобільчанам ми змогли її залишити і зберегти. Її хотіли знищити", - розповідає Лук'яненко італійцям біля радянського меморіалу, присвяченому Другій Світовій війні. 

Поруч із Лук'яненком на відео - колаборант від культури Олександр Кельш. Він мав звання заслуженого працівника культури України, а наразі обіймає посаду "начальника відділу культури, молоді та спорту" при російській окупаційній адміністрації в Старобільському районі.

Як повідомляв "ОстроВ", Олександру Кельшу ще у квітні 2023 року було винесено вирок за колабораційну діяльність: 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування пов’язані з освітньою, культурною та спортивною діяльністю населення строком 15 років та з конфіскацією майна.

Поруч із Олександром Лук'яненком - колаборант Кельш

Як повідомляють джерела "ОстроВа", до повномасштабного російського вторгнення Олександр Лук'яненко багато років позиціонував себе як краєзнавця, дослідкика історії Старобільщини, публікував власні дослідження й активно співпрацював з місцевими осередками культури та з Управлінням культури, національностей, релігій та туризму Луганської ОДА.

Лук'яненко під час одного з патріотичних заходів у вересні 2021 року

"Ми дійсно спілкувалися з приводу краєзнавства. Більше мені додати нічого", - каже "ОстроВу" доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України ЛНУ імені Тараса Шевченка Олександр Набока.

У вересні 2021 року Лук'яненко отримав грамоту від тодішнього начальника Луганської ОВА Сергія Гайдая "за активну діяльність з розвитку внутрішнього туризму, популяризацію туристичного потенціалу, сприяння створенню нових туристичних маршрутів, формування позитивного іміджу області та з нагоди дня туризму".

У вересні 2021 року Лук'яненко отримав подяку від очільника Луганської ОВА Сергія Гайдая

Станом на 22 березня 2023 року на uk.wikipedia у статті про Старобільськ Олександр Лук'яненко згадується як "відомий краєзнавець".

Тим часом історик Валерій Снегірьов розповідає про неприємний досвід спілкування з Олександром Лук'яненком і його братом Дмитром Лук'яненком. Зазначає, що в порушення його авторських прав у 2019 році Лук'яненки скачали з інтернету його книгу "Це було в Старобільску. Свідки і документи розповідають", роздрукували у вигляді брошури й продавали без його відома. 

"В університеті в Старобільську у 2019 році під час конференції до мене підійшов Дмитро Лук'яненко, місцевий вчитель фізкультури. Подає зброшуровану мою книгу "Це було в Старобільску. Свідки і документи розповідають" і просить автограф, розповідає "ОстроВу" Снегірьов. - Я запитую, звідки вона у вас? Відповідає, що скачав з сайта "Самиздат" та роздрукував. Ну, добре, я підписав, ми сфотографувались - і я про це забув". 

А десь через півроку, за словами історика, його колишні студенти розповіли, що в Старобільску Лук'яненки продають його книжку по 88 грн за примірник.

"На жаль, з юридичної точки зору я можу тільки припускати, що це їхніх рук справа", - каже Снегірьов.

Раніше повідомлялось, що поет зі Старобільщини Федір Тарасенко, який славив Україну у своїх віршах, відчув, що в ньому "бьется сердце России".

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті