Колишнього нардепа викрили на спробі підкупу за 22 млн євро міського голови Дніпра

18 жовтня 2022 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) викрили колишнього нардепа на спробі підкупу за 22 млн євро міського голови Дніпра. Про це повідомляє сайт НАБУ.

Зазначається, що це одна з рекордних сум пропонованої неправомірної вигоди, зафіксованої правоохоронцями в Україні.

За даними слідства, у жовтні 2022 року колишній народний депутат України (у минулому - топпосадовець державної компанії «УкрБуд») запропонував міському голові міста Дніпро неправомірну вигоду за укладення з підконтрольними йому компаніями контракту з будівництва метрополітену в Дніпрі поза конкурсом. Кошти обіцяв надавати частинами впродовж дії проєкту – до 2027 року.  «Лояльність» мера екснардеп оцінив у 10% від вартості проєкту (220 млн євро), що становить відповідно 22 млн євро. Фінансування за проєктом здійснюється коштом кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку.

Особу затримали в порядку ст.208 КПК України, вирішується питання про повідомлення про підозру. Попередня правова кваліфікація правопорушення – ч. 4 ст. 369 КК України. Розслідування цих фактів НАБУ розпочало за заявою міського голови Дніпра, - повідомили в НАБУ.


В НАБУ нагадали, що екснардеп є також є обвинуваченим в іншій справі, розслідуваній НАБУ і САП, за фактом заволодіння 81 млн грн коштів Нацгвардії. Справа наразі слухається у суді. Прізвище особи не розголошується, однак озвучені деталі дають можливість зрозуміти, що йдеться про забудовника Максима Микитася, - повідомляє Forbes Ukraine.

Видання нагадує, що у 2019 році НАБУ повідомило Микитасю про підозру у справі про махінації з житлом, внаслідок яких Нацгвардія втратила 81 млн грн. Тоді Микитась пішов на угоду зі слідством, нібито давши свідчення проти заступника голови Офісу Президента Олега Татарова.

Микитась добровільно повернув державі 50 млн, а ще 30 млн грн застави з нього стягнули в судовому порядку.

У грудні 2020 року року суд відправив Микитася під варту до 27 лютого 2021 року без права на внесення застави. Його підозрюють у викраденні юриста Олега Мірошниченка, який колись працював на Микитася.

Слідство заявляло, що Микитась міг бути замовником злочину. У березні 2021 року Микитася відпустили із СІЗО.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті