Екс-директор ЦРУ: США знищать російські війська в Україні, якщо путін застосує ядерну зброю

США та їхні союзники знищать російські війська та техніку в Україні, а також потоплять її Чорноморський флот, якщо президент росії путін застосує ядерну зброю. Про це попередив у неділю колишній директор ЦРУ та генерал армії у відставці Девід Петреус, повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на газету Guardian.

Петреус сказав, що не обговорював із радником з національної безпеки Джейком Салліваном ймовірну відповідь США на ядерну ескалацію з боку росії, але про те, якою буде ця реакція, неодноразово повідомлялося москві.

"Просто щоб дати вам гіпотетичне уявлення - ми відповіли б, очоливши колективні зусилля НАТО, які знищили б усі звичайні російські сили, які ми можемо побачити та ідентифікувати на полі бою в Україні, а також у Криму, і кожен корабель у Чорному морі", – сказав Петреус в інтерв'ю Ей-бі-сі.

На питання, чи призведе використання росією ядерної зброї в Україні до втягування у війну США та НАТО, Петреус відповів, що це не призведе до спрацювання статті 5 Північноатлантичного альянсу про колективну оборону, оскільки Україна не є частиною альянсу, проте "відповідь США та НАТО" була би доречною.

Петреус визнав, що ймовірність розповсюдження радіації після використання росією ядерної зброї на країни НАТО, що знаходяться під егідою статті 5, може бути витлумачена як напад на країну-члена НАТО.

"Це не може залишитись без відповіді", - додав відставний генерал.

Екс-директор ЦРУ вважає, що путін "у розпачі" через успішне контрнастання українських сил на сході країни.

"Реальність поля бою, з якою він стикається, думаю, незворотна, - сказав Петреус. - Жодна безладна мобілізація, ніяка анексія, ніякі навіть завуальовані ядерні загрози не здатні вивести його з цієї конкретної ситуації".

"І навіть застосування тактичної ядерної зброї на полі бою нічого не змінить", – додав екс-директор ЦРУ.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті