Джон Кірбі назвав "просто ідіотами" російських льотчиків, через дії яких впав у Чорне море американський безпілотник

Представник ради національної безпеки США Джон Кірбі назвав "ідіотами" російських льотчиків, внаслідок яких кілька днів тому впав у Чорне море американський безпілотний апарат MQ-9 Reaper. Про це повідомляє Радіо Свобода.

На брифінгу в Білому домі Кірбі запитали, що він думає про те, що в росії льотчиків, які брали участь в інциденті з безпілотником, вшановують як національних героїв. Напередодні міністр оборони РФ Сергій Шойгу вручив двом пілотам винищувачів Су-27, які 14 березня перехопили американський безпілотник над Чорним морем, ордена Мужності.

"Я не знаю жодної армії, жодного військово-повітряного флоту у світі, який нагородив би льотчика за зіткнення з безпілотником. Якщо це хоробрість, тоді, я думаю, у них інше визначення цього поняття. Це смішно та образливо", - сказав Кірбі.

Він зазначив, що США не знають, чи діяв пілот, який протаранив безпілотник, свідомо. У "найгіршому випадку", за словами Кірбі, він "зловмисно піддав себе і американську власність великому ризику", у "найкращому випадку" - "просто ідіот".

Раніше Пентагон опублікував відео того, що сталося, на якому видно, як російський винищувач проноситься поряд із розвідувальним безпілотником і поливає його авіаційним паливом. Момент зіткнення на відео не потрапив, але в ньому є кадр, на якому видно погнутий гвинт безпілотника, очевидно, внаслідок фізичного контакту з винищувачем. Російське Міноборони стверджує, що винищувачі прагнули не допустити проникнення безпілотника в район біля узбережжя анексованого Криму, оголошеного росією забороненою зоною (США її не визнають). При цьому в Москві заявляють, що пілоти не таранили дрон, а він упав сам "внаслідок різкого маневрування". Офіційно США не заявляють, що російські пілоти діяли навмисне, і говорять про їхній непрофесіоналізм.

Як повідомлялося, США порадили росії вивести танки з України, якщо її непокоїть постачання снарядів із збідненим ураном.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті