Директор Європейського департаменту МВФ: "Я не бачив втоми в Європі від підтримки українців"

"Я не бачив втоми в Європі від підтримки українців", - заявив в інтерв'ю "Українській службі Голосу Америки" Директор Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду (МВФ) Альфред Кеммер.

Посадовець переконаний - підтримка зберігається і країни, що прийняли українців, зможуть отримати чисту вигоду для своїх бюджетів, бо робоча сила поповнилась людьми, які платять податки.

"Я бачу значні зусилля, щоб інтегрувати українських біженців до ринку праці, - зауважує Кеммер. - Вони становлять 0,6% робочої сили в Європі, що не є незначною кількістю. Так, певні фінансові витрати на підтримку біженців є. Всі країни надають підтримку і дехто більше ніж інші, як Чехія, Польща та Естонія. Лише в Польщі українці сплатили податків на 2,4 мільярда доларів. З часом може бути чиста вигода для бюджету від українських біженців. Потрібно зробити все для швидкої та ефективної інтеграції українських біженців на ринку праці, що вимагає активної трудової політики".

Оскільки багато біженців - жінки та діти, потрібно розвивати політику догляду за дітьми. Чим більше Європа працюватиме над цими аспектами, тим більше біженці долучаться до робочої сили і з часом від українських біженців будуть переваги для ринку праці у Європі, каже посадовець.

Український уряд сподівається повернути іммігрантів, для того, щоб відновити економіку. Коли це відбудеться, досвід українців в Європі може допомогти Україні інтегруватись до Європи, каже посадовець.

"Те, що ці зв'язки створюються, знову ж таки, допоможе стратегічній меті України щодо вступу до ЄС. Це допоможе створити економічні зв’язки та зв’язки між людьми, що це так само важливо", - каже Кеммер.

Відносини Європейського Союзу та України – це відносини справжньої солідарності не лише щодо пакетів допомоги Україні, а і допомоги українцям, переконаний посадовець.

"Європа відкрила свої кордони для торгівлі, і вона також прийняла більшість із шести мільйонів біженців, і фінансові витрати на це не є величезними, але вони також немаленькі для ЄС загалом. Це 0,2% ВВП у 2022 році. В деяких країнах, таких як Чехія, Польща, Естонія - це понад 1% ВВП у 2022 році. Тож Європа справді демонструє солідарність з Україною", - каже він.

А от щодо торговельних суперечок, як то страйки перевізників на польському кордоні чи суперечки щодо експорту українського зерна до Європи, то на це варто було очікувати.

Рішення Європи розпочати перемовини про вступ України до ЄС дало старт тривалому процесу перемовин. І саме цей час знадобиться для того, щоб врегулювати всі можливі наслідки цього процесу.

Чим потужнішою буде українська економіка, тим більше Україна відчуватиме переваги від зближення з Європою, каже Кеммер.

"З часом економічні переваги від зближення з Європою зростуть. Чим сильніша українська економіка, тим більшими будуть вигоди від цього партнерства", - каже посадовець.

Як повідомлялося, ЄС готує план на 20 мільярдів євро для України, який Угорщина не зможе заблокувати.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті