Два генерали Війська Польського подали у відставку. Пишуть про шлейф скандалу з російською ракетою під Бидгощем

Оперативний командувач збройних сил генерал Томаш Піотровський і начальник генерального штабу Війська Польського генерал Раймунд Анджейчак подали заяви про відставку. Про це з посиланням на Polsat News пише Еспресо.

Речниця прикордонної варти збройних сил Польщі полковник Йоанна Клейшміт підтвердила, що генерал Анджейчак подав заяву про відставку у понеділок. Вона не назвала причин цього кроку і зазначила, що подальших оголошень не буде. Вона додала, що генерал скористався своїм правом піти у відставку.

Щодо генерала Томаша Піотровського, то речник Оперативного командування збройних сил Польщі підполковник Яцек Горишевський заявив: "Кожен солдат має право звернутися з таким проханням, і генерал цим скористався".

Повідомляється, що уже кілька місяців у польській армії триває напруга, яка загострилася після інциденту з російською ракетою, що впала біля Бидгоща. Міністр національної оборони Маріуш Блащак звинуватив оперативного командувача в недбалому ставленні до ситуації та навіть запропонував його звільнити.

У відповідь на це генерал Томаш Пьотровський виступив з заявою. Високопоставлений військовий представник оприлюднив відеозвернення, де підкреслив свою прив’язаність до захисту повітряного простору Польщі.

"Я закликаю вас бути сильними та консолідованими. Щоб ми підтримували один одного, щоб більше ніколи не було ситуацій, які допомагають ворогу і шкодять нам", - сказав Пьотровський, маючи на увазі виступ голови міноборони. Військову підтримку надав начальник генерального штабу Війська Польського генерал Раймунд Анджейчак.

"Це повна ганьба міністра Блащака, який вже давно перейшов кордон партійного використання війська польського. Зйомки з російською ракетою, вечірні "пікніки" та політичні атаки на опозицію на очах у солдатів. Змарнував 7 років на модернізацію армії. Це катастрофа ПіС в оборонному секторі в часи великих загроз для Польщі", - написав колишній голова міноборони Томаш Семоняк.

Видання нагадало, що наприкінці квітня випадковий свідок знайшов у лісі залишки багатометрової ракети, що застрягла в землі.

У Польщі дійшли попередніх висновків щодо походження ракети, уламки якої знайшли в лісі наприкінці квітня. Ймовірно, це російська ракета Х-55.

11 травня стало відомо, що польські військові не доповіли міноборони країни про російську ракету, яка прямувала в бік Польщі. Уламки цієї ракети пізніше знайшли в лісі під Бидгощем.

Глава канцелярії президента Польщі Павел Шрот заявив, що ракета впала ще в грудні 2022 року. Вона була зроблена з бетону і не мала вибухових речовин.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті