Допомогли створити вакцину проти COVID-19. Оголошені лауреати Нобелівської премії-2023 у сфері фізіології та медицини

Нобелівський комітет сьогодні, 2 жовтня, оголосив лауреатів премії з фізіології та медицини. Ними стали Каталін Каріко та Дрю Вайсман за їхні відкриття щодо модифікацій нуклеотидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19. Про це повідомила пресслужба Фонду Нобеля, - пише РБК-Україна .

Робота Каталін Каріко та Дрю Вайсман допомогли у створенні вакцин Moderna та BioNTech/Pfizer проти коронавірусу. Вони зробили революційний внесок у забезпечення ефективного використання мРНК для вакцин та імунотерапії.

Каріко та Вайсман продемонстрували, що модифікована мРНК не є запальною та дуже ефективно перетворюється на білки при введенні тваринам, що відкриває потенціал для використання цієї нової технології мРНК для терапевтичного лікування.

Їхні дослідження показали, що нуклеозидно-модифіковану мРНК можна використовувати для вакцинації тварин проти різних патогенів, включаючи вірус грипу, ВІЛ, SARS-CoV-2 і малярію. Ця основоположна робота в цій галузі має потенціал для багатьох застосувань, таких як запобігання інфекції, лікування різних гострих і хронічних захворювань і редагування генів. 

Нагадаємо, що від сьогодні у Стокгольмі (Швеція) та Осло (Норвегія) стартував Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі лауреати цієї престижної премії за 2023 рік. Першою присуджується премія з медицини та фізіології, яку було оголошено сьогодні.

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті