До Реєстру пошкодженого та знищеного майна підключилася лише третина територіальних громад

Відповідальність за розгляд заяв на компенсацію, огляд зруйнованого житла та внесення інформації про об'єкти до Реєстру пошкодженого та знищеного майна лежить на органах місцевого самоврядування (ЗМС). Про це заявив віце-прем'єр – голова Мінвідновлення Олександр Кубраков на Конгресі місцевої та регіональної влади при президенті України у Львові, повідомляє "Інтерфакс-Україна" 

"У цьому контексті необхідно, щоб громади активніше підключалися та наповнювали Реєстр. У нас вже понад 500 підключених громад, але залишається ще близько тисячі. Чим швидше громади підключаться до Реєстру та будуть вносити дані, тим швидше ми отримаємо якісне розуміння інфраструктурних потреб відновлення та тим швидше люди отримають свої компенсації", – сказав він. 

Кубраков підкреслив, що масштабна робота з відновлення житла розпочнеться вже цього року. Зокрема, для цього було створено кілька інструментів допомоги: пряму фінансову підтримку для поточного та капітального ремонту приватних будинків та безготівкові житлові сертифікати, за допомогою яких громадяни зможуть придбати житло у будь-якій частині України. 

"Для нас дуже важлива підтримка на місцях. Зокрема комісії, які призначатимуть компенсацію постраждалим, створюватимуться саме при органах місцевого самоврядування", - зазначив віце-прем'єр. 

Він додав, що нове Держагентство відновлення готове допомогти регіону чи громаді у фінансуванні чи підтримці реалізації проектів. 

Кубраков також повідомив, що в рамках продовження реформи децентралізації розглядаються законопроекти №6504 "Про службу в ЗМС" та №4298 "Про реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні", що покращують прозорість та підзвітність місцевого самоврядування, що посилюють захист працівників ЗМС та впроваджують європейські стандарти. самоврядування. 

"Також працюємо над посиленням інституційної спроможності ЗМС, зокрема, плануємо створити Офіси підтримки реформ у громадах. Вони відповідатимуть за екстрену консультаційну підтримку ЗМС у питаннях розвитку антикорупційних практик, роботи з проектами відновлення та цифровими інструментами", - додав глава Мінвідновлення. 

За його словами, пілотні офіси у формі мобільних експертних команд планується запустити в роботу найближчим часом, вони працюватимуть у найбільш постраждалих громадах. 

Як повідомлялося, в Україні зупинилося оформлення купівлі-продажу нерухомості. 

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті