До 15 років ув’язнення: cправа екскерівника Інституту підготовки юридичних кадрів для СБУ Рябухи передана до суду

Служба безпеки України передала до суду матеріали справи щодо державної зради колишнього тимчасово виконуючого обов’язки начальника Інституту підготовки юридичних кадрів для СБУ Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (Харків) Юрія Рябухи. Про це повідомили в Телеграм-каналі відомства 5 червня.

"За даними слідства, з початком повномасштабного вторгнення зрадник почав діяти в інтересах держави-агресора. Він фактично готував ввірений йому навчальний заклад до "здачі" російським окупаційним угрупованням, які вторглися на Харківському напрямку", – сказано в повідомленні.

Зазначається, що, зокрема, посадовець не здійснив своєчасну передислокацію особового складу та майна Інституту до визначеного пункту. Крім того, зрадник залучив до підривної діяльності ще одного співробітника навчального закладу. Вони удвох намагалися схилити курсантів до співпраці з російськими окупантами, які на той час наступали на місто.

Підкреслюється, що під час багатоетапної спецоперації злочинні дії очільника закладу було викрито, а його самого затримано. Співробітники Головного управління внутрішньої безпеки та слідчі СБУ зібрали потужну доказову базу, наразі обвинувальний акт скеровано до суду. У результаті обшуків у колишнього керівника Інституту виявлено докази підривної діяльності на користь РФ, а також вибухівку, набої та РГД.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми.

Раніше повідомлялось, що СБУ затримала чинного посадовця Херсонської ОВА, який у період окупації працював на рашистів.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті