З початку повномасштабного вторгнення окупанти депортували з України понад 16 тисяч дітей - Офіс генпрокурора

З початку повномасштабного вторгнення правоохоронні органи України перевіряють інформацію щодо примусового переміщення, депортації понад 16 тисяч українських дітей з території України. Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі повідомила начальник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу генпрокурора України Юлія Усенко.

“З початку повномасштабного вторгнення рф на територію України перевіряється інформація від Національного інформаційного бюро щодо депортації російськими військовими на не підконтрольну територію України, територію держави-агресора та республіки білорусь понад 16 тисяч українських дітей, і ця цифра з кожним днем тільки зростає, оскільки діти становлять найнезахищенішу категорію українців”, - сказала вона.

Також за її словами, українських дітей переміщають і на непідконтрольну територію, і на територію рф, часто спочатку на не підконтрольну Україні територію, а в подальшому - до рф.

“Доля дітей в рф – це повна асиміляція українських дітей в російську спільноту. Як наслідок – втрата української ідентичності. І така доля чекає не лише на дітей-сиріт, але й на тих діток, яких розлучили з батьками, батьки яких загинули на очах у дітей від російських ракет та куль, а в Україні є рідні, які їх шукають”, - розповіла Усенко.

За її словами, “коли ми говоримо про долю наших дітей, депортованих до рф, ключовим є те, що дітей передають на виховання у російські сім’ї, в іншу людську групу, якщо говорити мовою міжнародного права".

"І такі факти ми фіксуємо. Більше того, рф проводить відповідну політику на своїй території, змінює законодавство, створює умови тощо, зокрема для можливості всиновлювати наших дітей за російським законодавством”, - акцентувала Усенко.

Вона зазначила, що від початку повномасштабного вторгнення саме Офісом генерального прокурора було зареєстроване перше кримінальне провадження за фактом примусового переміщення більш як 2000 дітей на тимчасово окуповані агресором території, до рф та білорусі. Потім такі факти реєструвалися і обласними прокуратурами за фактами переміщення окремих дітей, груп дітей, закладів інституційного догляду, будинків дитини, центрів соціально-психологічної реабілітації.

“Російська влада забирає в українських дітей право на збереження індивідуальності, користування рідною мовою, культурою та іншим правами, визначеним Конвенцією ООН про права дитини, вчиняючи серйозні порушення міжнародного гуманітарного права... Наша мета – притягнути винних у цих злочинах до відповідальності, і мова йде не лише про тих, хто безпосередньо здійснює переміщення, відповідальність має понести кожен чиновник рф, який поширює і заохочує таку політику по відношенню до наших дітей”, - наголосила Усенко.

Як повідомлялося, дітей з Луганщини загарбники хочуть вивозити до рф “за шкільним обміном”. Окупаційна “влада” Луганщини оголосила про намір вивозити дітей до російської Карелії - нібито в межах шкільного обміну. При цьому додаткові умови не вказані. Тобто списки дітей складатимуть управлінці та вчителі – аж ніяк не батьки.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті