Деякі країни під час зустрічі в Джидді підтримали не всі пункти "мирного плану" Зеленського

Не усі країни підтримали 10 пунктів українського «мирного плану» на зустрічі у Саудівській Аравії. Про це заявив, голова Офісу президента України Андрій Єрмак, повідомляє Радіо Свобода. 

Він розповів, що українська делегація провела у Джидді понад 30 двосторонніх зустрічей.

"Якщо б сьогодні всі прийняли, сказали: «Так, ми все підтримуємо», ми б провели саміт (підготовці якого була присвячена зустріч радників голів держав і урядів у Джидді 5-6 серпня – ред.) вже цього місяця", – сказав Андрій Єрмак.

Він додав, що є пункти, які не викликали обговорення і їх готові схвалити, а є такі, що потребують обговорень. Зокрема, за словами очільника ОП, один із беззаперечних пунктів – це те, що не може бути жодних компромісів стосовно збереження незалежності та суверенітету України.

Також член української делегації на зустрічі у Саудівській Аравії Ігор Жовква додав, що беззаперечним пунктом є і те, що росія має вивести свої війська з території України.

Загалом Андрій Єрмак додав також, що далі будуть зустрічатися радники і посли країн-членів саміту. Вони мають обговорювати план імплементації кожного з пунктів мирного плану.

"Та зустріч, яка відбулася у Саудівській Аравії – це репетиція світу, в якому немає місця печерній агресії. Перший саміт (підготовці якого була присвячена зустріч радників голів держав і урядів у Джидді 5-6 серпня – ред.) повинен прийняти за основу український «мирний план». Ці гарантії безпеки – як ППО проти майбутньої війни", – сказав Єрмак.

Щодо того, чому зустріч у Саудівській Аравії завершилася без ухвалення спільної заяви, голова Офісу президента пояснив: "Ми домовилися про те, що ми будемо працювати без публічних заяв. Бо іноді, в бажання зробити "піар-прорив", можна втратити сенс".

Нагадаємо, Єрмак обговорив із Салліваном посилення української ППО та інтеграцію в НАТО. 

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті