Держдума РФ ухвалила закон, що дозволяє проводити "вибори" на окупованих територіях України під час війни

Держдума РФ 18 травня ухвалила в третьому, остаточному читанні, законопроєкт, який дає змогу проводити вибори за воєнного стану. Документ дасть змогу Москві провести так звані "парламентські та губернаторські вибори" на захоплених територіях України, - повідомляє "Радіо Свобода".

У повідомленні нагадується, що в жовтні 2022 року Москва оголосила про анексію Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей України. У всіх із них указом російського диктатора путіна було оголошено воєнний стан.

Згідно з чинним російським законом "Про воєнний стан", у регіонах, де запроваджено такий режим, не проводять референдумів, виборів до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Водночас у так званих "законах про прийняття до складу Росії нових суб'єктів" йдеться про те, що в них восени 2023 року мають відбутися "вибори".

Згідно з ухваленим 18 травня пакетом законів, проведення "виборів" на територіях з оголошеним воєнним станом проводять "зі схвалення міністерства оборони і ФСБ". Поправки допускають скорочення термінів виборчих дій, а також обумовлюють, що законодавством можуть бути встановлені "інші особливості" підготовки та проведення голосування.

Для набрання чинності законопроєкт має бути схвалений Радою Федерації РФ, підписаний путіним і офіційно опублікований. Зазвичай ці процедури є формальними.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті