ДБР підозрює військових 125 бригади у "недбалому ставленні до служби", що призвело до прориву РФ на Харківщині

Державне бюро розслідувань (ДБР) розпочало кримінальне провадження щодо командування 125 окремої бригади територіальної оборони, яке підозрюють у недбалому ставленні до служби, що призвело до втрати позицій під час російського травневого наступу на Харківщину. Про це йдеться в ухвалі суду, повідомляє "Громадське".

Як зазначається, слідчі з’ясували, що 10 травня біля Стрілечої, Красного, Борисівки, Пильного, Гатища та інших населених пунктів Харківської області підрозділи 125 бригади залишили бойові позиції під час штурмових дій росіян.

У ДБР кажуть, що командування 125 бригади та підпорядкованих їй підрозділів, зокрема 415 окремого стрілецького батальйону, 23 механізованої бригади, 172 окремого стрілецького батальйону не організували належним чином оборону позицій на кордоні з рф, що призвело до втрати позицій, військової техніки та особового складу.

Як ідеться в ухвалах суду, провадження розпочали за двома статтями Кримінального кодексу: ч. 4 ст. 425 та ст. 429. Під час досудового розслідування виникла потреба додатковій інформації, яка перебуває у володінні деяких фігурантів справи.

Зокрема, для проведення експертизи потрібні рішення про виконання бойових розпоряджень на ділянках фронту на Харківщині, правдиві дані про укомплектованість військових частин особовим складом, озброєнням та військовою технікою станом на 10 травня, а також документи щодо стану фортифікацій й інженерного обладнання на кордоні з рф.

Встановлено, що оригінали вищевказаних документів містять гриф "Таємно" та "Для службового користування", а тому суд ухвалив надати ДБР тимчасовий доступ до цих документів.

Нагадаємо, у ГУР вважають, що наступальні дії російської армії на півночі Харківщини не є спробою росіян піти у наступ на Харків

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті