Данія та Португалія приєднуються до "літакової коаліції" для допомоги Україні

Португалія прийняла рішення приєднатися до авіаційної коаліції шляхом тренування українських пілотів і механіків на бойових літаках західного типу. Про це  заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, - повідомляє МЗС України.

Так, під час візиту до Лісабона Кулеба провів переговори з міністром закордонних справ Жоао Гомешем Кравіньо та міністром оборони Оленою Каррейраш.

Очільник української дипломатії детально розповів португальським партнерам про ситуацію на фронті та окреслив військові потреби України для ефективної оборони та контрнаступальних операцій.

Також Кулеба подякував уряду Португалії за рішення долучитися до авіаційної коаліції шляхом тренування українських пілотів і механіків на бойових літаках західного типу.

Португальська сторона також підтвердила готовність надалі підтримувати Україну на її шляху до членства в Європейському Союзі.

"Глави МЗС України та Португалії скоординували позиції в контексті підготовки до саміту НАТО у Вільнюсі. Кулеба наголосив на важливості ухвалення лідерами Альянсу політичного рішення щодо визначення алгоритму вступу України в НАТО", - ідеться в повідомленні.

Міністри також обговорили притягнення росії та її керівництва до відповідальності за злочини проти України, зокрема, створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії.

Також Кулеба приділив особливу увагу Формулі миру президента Володимира Зеленського, розширення кола її підтримки, зокрема за рахунок приєднання країн Глобального Півдня.

Крім того, як повідомляє ВВС, Данія та Португалія у п'ятницю оголосили, що приєднуються до "літакової коаліції" - групи країн, які спочатку навчать українських пілотів літати на західних винищувачах, насамперед американських F-16, а потім планують передати Україні такі літаки. 

Про те, що Данія візьме участь у навчанні українських льотчиків на F-16, у п'ятницю оголосив Міністр оборони Трольс Лунд Поульсен.  

Як нагадує агентство Reuters, Данія має близько 30 F-16 у робочому стані, при цьому ВПС країни почали пересідати на найсучасніші F-35, закупивши 27 цих американських літаків.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті