У СІЗО помер кримськотатарський активіст Джеміль Гафаров

У СІЗО в Новочеркаську (Ростовська область) помер кримськотатарський активіст Джеміль Гафаров, раніше засуджений російським судом за звинуваченням у причетності до діяльності організації "Хізб ут-Тахрір", яку у РФ вважають терористичною. Про смерть Гафарова повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров 10 лютого.

Гафарову було 60 років. У нього було діагностовано ниркову недостатність, а у листопаді 2022 року він переніс серцевий напад. Гафаров стверджував, що адміністрація СІЗО відмовляє йому у медичній допомозі. Адвокати наголошували, що утримання у СІЗО небезпечне для життя Гафарова.

"Він каже, що йому дуже погано, двічі на день бувають напади... Каже, що намагаються дати якісь ліки, але щоб їх пити – потрібна консультація лікаря щодо нирок, у нього ниркова недостатність, а те, що дають від серця – може відбитися на нирках. Він навіть не встає, коли каже”, – розповідав у січні про стан Гафарова адвокат Еміль Курбедінов. Сам Джеміль Гафаров говорив, що чекає на етап у російську колонію.

"Виживу я на етапі чи ні - незрозуміло. Як мене будуть місяцями етапувати? Їхати буде дуже важко", - розповідав засуджений адвокату Емілю Курбедінову.

Російська ФСВП публічно не коментувала інформацію адвокатів та рідних Гафарова.

11 січня 2023 року кримських татар Аліма Карімова, Сейрана Муртазу, Ерфана Османова, Джеміля Гафарова і Сервета Газієва, звинувачених у так званій справі кримських мусульман, російський суд засудив до 13 років позбавлення волі, визнавши їх винними в причетності. Затримано Гафарова було в анексованому Криму в 2019 році. Правозахисний центр "Меморіал" визнав політв'язнями кримськотатарських активістів, затриманих тоді, зокрема й Гафарова.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті