Британська розвідка повідомила, за який об'єкт у Чорному морі сьогодні тривають бої

Між морськими та повітряними силами України й росії ведуться бої за стратегічно важливі газові та нафтові платформи у Чорному морі між Кримом та Одесою – "вишки Бойка". Про це повідомляє "Еспрессо" з посиланням на міністерство оборони Великої Британії.

"Оскільки напруга в Чорному морі залишається високою, точилися сутички між морськими та повітряними силами навколо стратегічно важливих газових і нафтових платформ між Кримом і Одесою", - йдеться у повідомленні.

У британській розвідці нагадали, що минулого тижня російський військовий літак обстріляв український військовий малий катер, який діяв в районі так званих вишок Бойка на північному заході моря.. Водночас оператором платформ є "Чорноморнафтогаз", який був захоплений проросійською окупаційною владою Криму під час анексії 2014 року. 

Міноборони Британії зазначає, що після повномасштабного російського вторгнення у 2022 році Україна завдала ударів по кількох контрольованих росією платформах. І росія, і Україна також періодично займали їх військами.

"Платформи мають цінні ресурси вуглеводнів. Однак, як і острів Зміїний на заході, вони також можуть використовуватися як передові бази розгортання, місця посадки вертольотів і ракет дальнього радіуса дії", - наголосили у британській розвідці.

Нагадаємо, "Вишки Бойка" - це бурові газовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі. У 2014 році їх захопила росія. Крім газовидобутку, окупанти також використовували їх для спостереження за надводною ситуацією за допомогою радіотехнічної розвідки. Закупівля плавучих вишок для видобутку газу спричинила суспільний резонанс через можливе порушення законів України та привласнення державних коштів у особливо великих розмірах колишнім міністром енергетики України, проросійським політиком Юрієм Бойком. Тоді було відкрито кримінальне провадження.

Як повідомлялося, Сили оборони України завдали удару по ворожому літаку, який знаходився в акваторії Чорного моря.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті