Британія висловила сумнів у тому, що російські "Кинджали" справді є гіперзвуковими ракетами

У Великій Британії відмовилися вважати "кинджали" гіперзвуковою ракетою. Про це повідомляє "Еспресо" з посиланням на The Times.

Як зазначає видання, представляючи у 2018 р. ракету Х-47M2 "Кинджал", російський диктатор путін назвав її першою у світі маневруючою гіперзвуковою ракетою. Але її практичне застосування — на війні в Україні — змусило вже другу країну засумніватися не лише в ефективності "Кинджала", а й просто в праві називатися гіперзвуковою ракетою.

За інформацією видання, найбільше західних фахівців непокоять такі ракети наземного, повітряного та морського базування, які розробляє Китай, а не росія. Китай — єдина країна, яка успішно поставила на озброєння ракети, які відповідають вимогам за швидкістю 5М, сказав представник британської військової розвідки на брифінгу розвитку гіперзвукової зброї, зазначає The Times.

Аналіз застосування "кинджалів" в Україні змусив сумніватися у них і лідерів гіперзвукових перегонів — китайців. Фактично Х-47M2 – "версія тактичної балістичної ракети наземного базування "Іскандер", що лише запускається з літака". 

"Кинджал" практично не може маневрувати на надзвукових швидкостях, а "його здатність планувати в атмосфері на далеких відстанях не виправдовує очікувань"; його маневреність "не можна порівняти з маневреністю реальної гіперзвукової ракети", - такі оцінки дають експерти у військових журналах, публікації яких схвалюються на рівні Компартії та Національно-визвольної армії КНР.

Хоча путін стверджував, що "Кинджал" не має аналогів і здатний подолати навіть перспективні системи ПРО, в Україні його навчилися збивати за допомогою розроблених у 1970-х роках. американських систем Patriot 

Траєкторія, якою він рухається, робить його вразливим для таких систем ППО, підтверджують китайські експерти, вважаючи, що ці ракети не здатні суттєво змінити ситуацію на полі бою.

Нагадаємо, піротехніки показали, як вилучили і знищили бойову частину ракети Х-101, що атакувала вранці Київ.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті