Болгарія та Сербія запустили будівництво газопроводу, щоб зменшити енергозалежність від росії

У середу, 1 лютого, президенти Болгарії та Сербії Румен Радєв і Александр Вучич заклали перший камінь на будівництві газогону, що сприятиме зменшенню залежності країн від постачання пального з РФ. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Церемонія запуску будівництва відбулася в болгарському місті Костинброд. Лідери двох країн зустрілись у місці, де збудують один кінець 170-кілометрової гілки. 109 км цієї гілки газогону проходитимуть через Сербію.

Газогін матиме пропускну спроможність 1,8 млрд кубометрів газу на рік. Ним газ із Азербайджану постачатимуть до Західної Європи. Крім того, газогін надасть Сербії доступ до скрапленого природного газу, що надходить із портів у Греції.

На церемонії запуску будівництва газогону також була присутня європейська комісарка з енергетики Кадрі Сімсон.Проєкт із будівництва газогону коштує 85,5 млн євро. 25 млн євро надасть Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також 49,6 млн євро - ЄС у вигляді співфінансування. Решту коштів надасть Сербія.

Газогін є частиною ініціативи ЄС "Південний газовий коридор" зі зниження залежності від газу з РФ. Натомість газ надходитиме здебільшого з родовища Шах-Деніз, розташованого в Каспійському морі на території Азербайджану.

Як повідомлялося, росія майже 50 років будувала свій енергетичний ринок у Європі, який диктатор путін знищив менш як за 50 тижнів. 

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті