Болгарія підтримала членство України в НАТО після завершення війни

Чотири парламентські групи Народних зборів Болгарії подали спільний проєкт декларації на підтримку вступу України в Альянс після завершення війни. Про це повідомляє BGNES.

Як зазначила глава комітету із зовнішньої політики Катерина Захарієва, Болгарія завжди підтримувала політику відкритих дверей НАТО, але водночас визнала, що упродовж багатьох років ця підтримка Заходу була лише на словах, бо союзники боялися розсердити російського диктатора путіна. Проте вторгнення РФ в Україну змінило ситуацію.

"Після відновлення миру Україна має стати членом НАТО. Треба мати чітку перспективу для проведення реформ. Безпека Європи та Болгарії не може бути забезпечена без миру", - наголосила Захарієва.

В свою чергу заступник міністра закордонних справ Тихомир Стойчев зауважив, що проект декларації відповідає цілям зовнішньої політики Болгарії. Захарієва додала, що і уряд, і парламент країни "дивляться в одному напрямку".

У схваленій болгарськими депутатами декларації зазначається, що найпрямішим шляхом до відновлення миру в Україні та Європі є повний і негайний добровільний вихід росії за межі міжнародно визнаних кордонів усіх суверенних держав, що постраждали від неї.

Також документ закликає до продовження військово-технічної підтримки України.

Як повідомлялося, 4 липня глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі підтримав вступ України до НАТО за алгоритмом Фінляндії та Швеції.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті