Біля Сейму у Варшаві протестувальники запалили шини, є сутички з поліцією

Польські аграрії, до яких приєднались організації мисливців, бджолярів, шахтарів тощо, протестують у середу у Варшаві, а також інших місцях Польщі, проти ввезення української агропродукції, а також Європейського зеленого курсу, - пише "Укрінформ".

За різними оцінками, до Варшави, де о 12-й годині (за київським часом) офіційно розпочалася антиурядова демонстрація, могло приїхати кількадесят тисяч протестувальників.

Акція протесту розпочалася біля будинку уряду Польщі, звідки маніфестанти попрямували до Сейму країни. По маршруту руху вони палять фаєри і пускають петарди.

«Ми тут, щоб сказати прем’єр-міністру, що нам болить. Це зелений курс і все, що з ним пов’язано, і те, що відбувається на кордоні, тобто неконтрольований імпорт з України. Ми тут усі разом, від Татр до Балтійського моря, і говоримо тут однією мовою», - підкреслив під час маніфестації лідер аграрної «Солідарності» Томаш Обшанський.

Біля Сейму і біля будинку уряду протестувальники запалили автомобільні шини, поліція їх загасила вогнегасниками. На місці відбулися незначні сутички з поліцією.

Поліція заборонила в’їзд аграріям тракторами до Варшави, відтак багато сільськогосподарської техніки розташовано обабіч доріг поблизу Варшави. Було зафіксовано спроби протестувальників в'їхати тракторами до Варшави, але поліція їх заблокувала. На тракторах розміщено, зокрема, плакати із закликами блокувати українську агропродукцію на кшталт «Стоп товарам з України», «Українське сміття отруює наших дітей» тощо.

Міністр сільського господарства Чеслав Сєкєрський повідомив у середу в Сеймі, що у четвер голова Ради міністрів Дональд Туск поінформує про дії, які зробив польський уряд у напрямку поліпшення ситуації польських аграріїв. Він зазначив, що Туск готовий у найближчу суботу зустрітися з аграріями і детально обговорити всі проблеми. За словами міністра, Польща вже значною мірою обмежила положення зеленого курсу, а у відносинах з Україною ведуться переговори щодо введення обмежень, квот і повного контролю за агропродукцією, яка ввозиться до РП. Водночас Сєкєрський підкреслив, що фермери «політизували» протест, чого не можна робити.

На маніфестації присутні лідери націоналістичної «Конфедерації». Ця політсила у середу представила у Сеймі проєкт розпорядження щодо заборони на ввезення з України 18 груп продуктів, що мало б доповнити заборону на ввезення з України пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику. Свої пропозиції законодавчо обмежити імпорт агропродукції з України раніше представила також опозиційна партія «Право і Справедливість».

Це вже другий масовий протест польських аграріїв у Варшаві, попередній відбувся 27 лютого.

Масові протести польських фермерів та блокування ключових доріг відбуваються в середу у багатьох регіонах Польщі.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті