Більше половини українців готові довірити владу в післявоєнний період партії, заснованій військовими - опитування

Понад половина українців (51%) готові довірити владу в країні в повоєнний період партії, яка може з'явиться з середовища військовослужбовців. Про це свідчать дані опитування соціологічної служби Центру Разумкова, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Водночас 26% респондентів дотримуються думки, що така політсила може з'явитися з уже наявних партій, 24% - із волонтерського середовища, 18,5% - з організацій громадянського суспільства, 17% - з кола гуманітарної або технічної інтелігенції, 8% - з бізнес-середовища.

Зокрема серед тих, хто вбачає з наявних політичних сил ті, яким можна було б довірити владу в повоєнний період, 55% відповіли, що така політсила може з'явитися з уже наявних партій. Хоча 56% з них дотримуються думки, що вона може з'явитися з середовища військових.

"Попри те, що політичним партіям довіряють лише 17% респондентів, відповідаючи на запитання, чи бачать вони серед наявних політичних сил ті, яким можна було б довірити владу в післявоєнний період, 38,5% респондентів дають ствердну відповідь. Приблизно стільки ж (41%) дають негативну відповідь", - зазначається в результатах дослідження.

Соцслужба Центру Разумкова 5-11 липня 2023 року проводила опитування "Оцінка громадянами ситуації в країні, довіра до соціальних інституцій, політиків, посадовців і громадських діячів" методом face-to-face в усіх регіонах України (за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської, Херсонської областей, Криму та територій, на яких тривають бойові дії).

Загалом опитано 2 017 респондентів, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування проведено в рамках проєкту Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні.

Нагадаємо, понад 90% українців довіряють ЗСУ і 81% - Зеленському. 

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті