Оксамитовий сезон в Одеській опері відкриється прем'єрою опери про кохання "Катерина" (ФОТО)

В Одеському національному академічному театрі опери та балету 17, 18 вересня відбудеться прем’єра - опера Олександра Родіна «Катерина». Про це повідомили у театрі.

Опера «Катерина» Олександра Родіна за мотивами творів Тараса Шевченка - наймасштабніша за часів Незалежної України постановка театру за ексклюзивною музикою та лібрето.

Авторка ідеї та художня керівниця цього масштабного проекту - генеральна директорка-художня керівниця театру Надія Бабіч. «Ми пройшли непростий шлях від ідеї до створення вистави, яка має стати символом ствердження національної гідності й стійкості, віри в Перемогу і важливості її наближення потужною силою мистецтва. Як все починалось? Більше тридцяти років на сцені нашого театру йшла вистава «Катерина» Миколи Аркаса за однойменною поемою Тараса Шевченка. Повинна сказати, що вона полюбилася, але новий час і новий глядач викликали необхідність пошуку новітніх ідей та нових мистецьких технологій їх втілення. Отже, я звернулась до сучасного українського композитора Олександа Родіна (автора музики і лібрето) з проханням, взявши за основу класичний й улюблений твір – поему «Катерина» Кобзаря, «розповісти» мовою митця XXI століття історію про кохання і зраду, вічні людські цінності…

І сталося неймовірне – геній Кобзаря надихнув митця, став творчим імпульсом для композитора у створенні масштабного мистецького твору за мотивами класичної поеми, в якому знайшли втілення обряди й традиції, глибинні сенси і національні культурні коди, життя душі українського народу. Створення картини українського світу і світогляду згуртувало митців, які народжували нову «Катерину» часів війни, - зазначила Бабич.

Постановники опери:  диригент В’ячеслав Чернухо – Воліч, режисерка Оксана Тараненко, хормейстер Валерій Регрут, художник Ігор Анісенко, балетмейстер Ігор Скляренко, автор відеоконцепції Дмитро Ципердюк.

Автор музики і лібрето – випускник Одеської музичної академії, композитор, музика якого лунає на відомих сценах світу Олександр Родін зазначив: «Опера «Катерина» - це моя данина та мій низький уклін генію української літератури Тарасу Шевченку. Це моя жага повернути оперному жанрові його законне право на красу та мелодійність та вкласти в цю мелодійність всю магію української пісні». Його твір – це подорож всіма знаковими українськими святами, обрядами, традиціями, на тлі яких розгортаються історії життя героїв поеми Тараса Шевченка.

Для диригента-постановника опери, головного диригента театру В’ячеслава Чернухо-Воліча існує абсолютна аксіома: глядачу, який виходить після перегляду вистави, має запам'ятатися хоча б один музичний мотив: «Я впевнений, що після прем’єри «Катерини» таких мелодій буде лунати в пам’яті глядача багато. Знайомство з неоромантичною партитурою Родіна надихнуло мене і всіх артистів, які з захопленням розучують партії, бо музика надзвичайно виразна, мелодійна, натхненна й зворушлива. Ця опера про любов, а любов – це життя».

Художник-постановник вистави Ігор Анісенко: «Вважаю, що зараз така постановка є актуальною, як ніколи, тому ми наполегливо працюємо над нею. І прем’єра, незважаючи на війну, обов’язково відбудеться. Композитор, автор лібрето Олександр Родін розширив сюжет поеми Шевченка, включивши до партитури опери тему обрядових свят.Виходячи з цього знайшлося сценографічне рішення вистави – поворотне коло з кільцем жорна, тобто люди приходять і йдуть, але щось вічне, непорушне як саме життя залишається. Це – основна ідея вистави і до певних часових рамок вона не прив’язана».

Хормейстер-постановник вистави, головний хормейстер театру Валерій Регрут зазначає, що: «Катерина» – це хорова опера, її фактура складна за гармонійною мовою, ритмом, палітрою тембрів. Величезна кількість сцен насичена обрядовими піснями, танцювальними жанровими епізодами, що створює колорит українських народних піснеспівів».

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті