Аграрії Луганщини сертифікують фахівців для допомоги у розмінуванні області й планують створити фонд для її відбудови

Аграрії Луганської області, які виїхали на підконтрольну Україні територію й частково релокували бізнес, наразі сертифікують фахівців для допомоги у розмінуванні після деокупації області й планують створити фонд для відбудови регіону. Про це повідомили під час круглого столу, в якому взяли участь аграрії та голова Луганської ОВА Артем Лисогор, пише Луганська ОВА в Телеграм 26 травня.

"Сільськогосподарські угіддя Луганської області зазнали як прямих фізичних пошкоджень, так і значного мінного забруднення. Тож першочергово обговорили питання мінно-пошукових робіт. Зокрема, залучення до їх проведення коштів міжнародної технічної допомоги, – сказано в повідомленні. – Міжнародні фонди готові інвестувати у розмінування Луганщини, але тільки після деокупації. Проте, ми маємо бути готові вже сьогодні. Тому  напрацювали формат, який дозволить нашим партнерам резервувати кошти для регіону, – це укладання Меморандумів  про співпрацю".

Уточнюється, що аграрії висловили готовність допомагати ДСНС у проведенні розмінування. Зокрема, ТОВ СП "Нібулон" створило відповідну службу та сертифікувало фахівців, дехто придбав шукачі мін.

Підкреслюється, що основні фонди, насамперед, землі сільськогосподарського призначення, залишились на окупованих територіях – їх захопили та використовують колишні партнери аграріїв, які виїхали з окупації, та нові російські "господарі". Так, за наявною інформацією, 480 з 1440 підприємств АПК перереєстровані у так званій "ЛНР".

Зазначається, що для прискорення розв’язання проблем агробізнесу фермери готові створити "Фонд розвитку Луганщини" або галузеву кредитну спілку, щоб на зворотній основі допомагати одне одному.

Раніше повідомлялось, що в чотирьох деокупованих селах Красноріченської громади на Луганщині залишаються 104 мешканці. Основна задача – евакуація.

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті