Адміністрація Байдена розробляє нову стратегію для України - Washington Post

Після невдалого, на думку газети Washington Post, минулорічного українського контрнаступу адміністрація Джо Байдена розробляє нову стратегію. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Зазначається, що нова стратегія змістить акцент із відвоювання територій на те, щоб допомогти Києву відбити нові атаки росії, одночасно просуваючись до довгострокової мети - посилення оборонного потенціалу та української економіки. 

Washington Post вказує, що новий план сильно відрізняється від минулорічного, коли США та їхні союзники надсилали Києву сучасну техніку і забезпечували підготовку військових, сподіваючись на те, що саме це допоможе швидко відкинути російські сили, які окупували східну і південну Україну. Зусилля виявилися марними через сильно укріплені російські лінії оборони.

"Цілком очевидно, що їм [українцям] буде важко спробувати чинити такий самий серйозний тиск на всіх фронтах, який вони намагалися створити минулого року", - сказав WP високопоставлений представник Білого дому. 

Зараз ідея полягає в тому, щоб дати Україні можливість утримати позиції на полі бою і водночас "направити її на іншу траєкторію, щоб вона стала набагато сильнішою до кінця 2024 року", "вивести її на стійкіший шлях", цитує видання свого співрозмовника, який говорив на умовах анонімності. 

Найімовірніше, у разі повторення контрнаступу буде той самий результат, що стане демонстрацією сили путіна, випливає з публікації. Тому союзники розробляють довгострокові плани. Зокрема, минулого тижня Британія оприлюднила 10-річну угоду - підписану прем'єр-міністром Ріші Сунаком і президентом Володимиром Зеленським у Києві. Тепер очікується візит в Україну президента Франції.

Але успіх цієї стратегії майже повністю залежить від США, найбільшого донора (грошей і техніки), а також координатора багатосторонніх зусиль. Цієї весни адміністрація Байдена сподівається опублікувати своє 10-річне зобов'язання, хоча запит на додаткове фінансування України в розмірі 61 млрд доларів досі не схвалений Конгресом. 

Зеленський наполягає на тому, що Україна продовжує наступ. Плани на 2024 рік - це "не тільки оборона", сказав він у нещодавньому відеозверненні. Але американські політики, які нещодавно зустрічалися з ним наодинці, кажуть, що навіть Зеленський сумнівається, наскільки амбітними будуть його дії у 2024 році за відсутності ясності щодо американської допомоги, стверджує WP.

Як повідомлялося, росія посилає сигнали про готовність до переговорів із Києвом: вступ України до НАТО в обмін на окуповані території.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті