"Талліннська декларація": 9 країн Європи підписали декларацію про безпрецедентну допомогу Україні

Представники міністерств оборони 9 країн підписали "Талліннську декларацію", яка передбачає масштабну військову допомогу України. Про це повідомляється на офіційному сайті британського уряду.

"Ми, міністри оборони Естонії, Великобританії, Польщі, Латвії та Литви; і представники Данії, Чехії, Нідерландів і Словаччини зустрілися сьогодні, 19 січня, щоб підтвердити нашу незмінну рішучість і рішучість підтримувати Україну в її героїчному опорі проти незаконної та неспровокованої російської агресії. Ми засуджуємо напади Росії, спрямовані на те, щоб тероризувати український народ, включаючи навмисні напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, які можуть становити військові злочини. Ми відкидаємо триваюче порушення Росією суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України та її незаконні претензії на анексію української території", - йдеться у резолюції.

Підписанти заявили, що мають намір виділити Україні нови види озброєнь: танки, а також комплекси протиповітряної та протиракетної оборони.

Зокрема, Данія зобов'язалася продовжувати навчання українських військових, а Чехія гарантує збільшення виробництва боєприпасів із їхньою подальшою передачею для України, а також ремонт пошкодженої зброї. 

Естонський пакет складається з десятків 155-мм гаубиць FH-70 і 122-мм D-30, тисячі 155-мм артилерійських боєприпасів, засобів підтримки артилерійських підрозділів, сотень протитанкових гранатометів Carl-Gustaf M2 із боєприпасами. Крім того, у 2023 році Естонія продовжить надавати як базову, так і спеціалізовану підготовку сотням військовослужбовців Збройних сил України.

Латвія готує нові пакети допомоги з додатковими десятками переносних зенітно-ракетних комплексів (Stinger) і додатковими елементами протиповітряної оборони, двома вертольотами М-17, десятками кулеметів з боєприпасами, декількома десятками БПЛА та запчастинами для М109 гаубиці. Латвія також інвестує великі кошти в підготовку українських військових і планує навчити близько 2000 українських військових за різними програмами, починаючи від початкової піхотної підготовки до спеціалізованих курсів.

Новий пакет підтримки Литви складається з десятків зенітних установок L-70 з десятками тисяч боєприпасів і двох вертольотів Мі-8 загальною вартістю 85 мільйонів євро. Цьогоріч уряд Литви інвестує 40 мільйонів євро на закупівлі амуніції для підтримки українських військових. Вони включатимуть в себе антидрони, оптику, термовізуальні прилади та дрони. Крім того, 2 мільйони євро будуть перераховані до Міжнародного фонду Великобританії для фінансування проектів придбання важкого озброєння, такого як артилерійські системи та боєприпаси, платформи прямого вогню або бойові броньовані машини. Загальна вартість майбутнього летального пакету підтримки Литви становить 125 мільйонів євро.

Новий польський пакет складається із зенітних установок С-60 із 70 тисячами боєприпасів. Польща вже передала 42 бойові машини піхоти разом із навчальними пакетами для двох механізованих батальйонів. Крім того, Польща продовжує поставки 155-мм гаубиць КРАБ і постачає Україні різні види боєприпасів. Також постійно проводиться медична та інженерна підготовка. Крім того, Польща готова передати роту танків Leopard 2 з 1000 боєприпасами. До цього буде створено ширшу коаліцію донорів танків Leopard 2.

Словаччина продовжуватиме інтенсивні обговорення з членами Альянсу щодо можливостей розблокування додаткового обладнання для пожертвувань Україні. Зараз зусилля зосереджені на можливостях, пов’язаних з основними бойовими танками, бойовими машинами піхоти, системами протиповітряної оборони, а також на збільшенні виробництва гаубиць, обладнання для розмінування та боєприпасів. Конкретні деталі будуть розроблені вчасно на основі постійного обміну інформацією з членами Альянсу та партнерами. Словаччина продовжить навчання українських військових і розширить навчання відповідно до вимог України.

Прискорений пакет Сполученого Королівства Великобританія складається з ескадрильї танків Challenger 2 з броньованими евакуаційними та ремонтними машинами; САУ AS90 калібру 155 мм, а також сотні броньованих і захищених машин; пакет підтримки маневру, включаючи можливості прориву мінних полів і мостів; ще десятки безпілотних авіаційних систем для підтримки української артилерії; ще 100 тис. артилерійських снарядів; сотні більш складних ракет, включаючи ракети GMLRS, ракети ППО Starstreak і ракети ППО середньої дальності; 600 протитанкових боєприпасів Brimstone; пакет обладнання для модернізації до сотні українських танків і бойових машин піхоти. Пакет додатково доповнюється продовженням базової підготовки та підготовки молодшого керівництва для ЗСУ у Великобританії з 9 міжнародними партнерами. З метою навчання ще близько 20 000 військовослужбовців ЗСУ у 2023 році. Велика Британія також координує Міжнародний фонд для України, який разом із партнерами залучив майже 600 мільйонів фунтів стерлінгів.

Як повідомлялося раніше, німецька оборонна промисловість готується до постачання в Україну бойових танків

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті