Так говорил Ющенко. Год после Майдана

Шановні співвітчизники!

Дорога українська громадо!

Рік тому я на Конституції України та Пересопницькому Євангелії присягнув на вірність України і своєму народові.

Для країни і для мене особисто це був надзвичайно важливий, складний, часом драматичний, але переломний рік. Я дякую кожному з вас за те, що ми прожили цей рік разом, за вашу віру і підтримку. Ми разом довели, що український народ здатен побудувати сучасну самостійну демократичну державу. Ми усвідомили, що дати відповідь на зовнішні і внутрішні виклики можна тільки разом.

Нас об’єднало найважливіше – почуття національної гідності. Сьогодні ми говоримо – так, я громадянин України і пишаюся цим! І це – головне досягнення першого року мого президентства.

2005 рік був, у першу чергу, роком переоцінки поглядів у суспільстві. І в цьому його історична цінність. Ми всі по-новому побачили себе і свою країну, її історію і її майбутнє.

Вперше громада отримала владу, яка звітує про виконання своєї виборчої програми "Десять кроків назустріч людям" і всі проблемні питання розв’язує в широкому діалозі.

За рік зроблені важливі кроки для виведення економіки з тіні. Доходи національного бюджету зросли у півтора рази.

Ми повернули країні мільярди гривень, вкрадених від непрозорої приватизації.

Турбота про дитину, маму, сироту, пенсіонера залишається головним пріоритетом влади. Реальні доходи населення зросли на двадцять відсотків. Це найвищий показник за роки незалежності України.

Важливим завданням залишається створення нових робочих місць. Я гарантую, що за 5 років мого президентства ми сформуємо умови, за яких кожен працездатний українець матиме достойну роботу і гідну оплату праці. Ми створимо сприятливий клімат для бізнесу та інвестицій.

Важливим досягненням нової команди є свобода слова. Слово "темник" назавжди пішло в історію.

Україну поважають у світі. Ми довели, що відтепер Київ – це прогнозований відповідальний партнер, який шанує сусідів. Ми будуємо свою зовнішню політику виходячи виключно зі стратегічних інтересів народу. Ми стали ближче до Європи. Ми стали зрозумілими для Росії. Світ визнав, що Україна вміє відстоювати свої національні інтереси.

Переконливий приклад тому – вирішення газової проблеми. Уряд, як і обіцяв, не збільшив ціни на газ для населення. Україна забезпечена найдешевшим в Європі паливом. При цьому, газотранспортна система України залишається власністю нашої держави. Про її передачу іншим країнам чи групі країн не може бути й мови.

Відповідальна влада повинна аналізувати і свої прорахунки. Всім, хто рік тому стояв поряд зі мною на Майдані, я дав шанс працювати в команді Ющенка. На жаль, власні амбіції іноді брали гору. В результаті країна втрачала час. Мій улюблений філософ Григорій Сковорода казав: "Найбільша втрата – це втрата часу".

Як президент України, я не дозволю деструктивних кроків, які призводять до зниження темпів розвитку держави.

Головний урок 2005 року для влади – Україна понад усе! Ми маємо бути сильною і єдиною командою, відмовитися від власних амбіцій заради майбутнього.

Сьогодні я хочу говорити з вами про те, якою завтра буде наша країна.

2006 рік – це рік впровадження національних реформ. Йдеться про сфери, важливі для кожного – зокрема, медицину, освіту, село, судову реформу.

Перше – програма "Здоров’я нації", яка забезпечить кожній людині гарантований перелік безоплатних медичних послуг. Ми відновимо базову систему охорони здоров‘я на селі.

Відповідальність за здоров’я нації, інвестиції в охорону здоров’я я розглядаю як внесок у розвиток економіки та боротьбу з бідністю. Під опіку я беру впровадження національних програм боротьби з раком, туберкульозом, ВІЛ/СНІДом, хворобами серця та крові.

Друге – модернізація системи освіти. Середня і вища школа – це старт для нових поколінь. Настав час "економіки знань", коли інтелектуальні ресурси приносять країні значно більший прибуток, аніж природні. Для кожної української родини хороша освіта – це шанс для її дитини. Завдання влади – забезпечити доступність і якість освіти. Ми повернемо шану вчителю, дамо йому достойну зарплату, сучасне робоче місце. Ми викоренимо корупцію в системі освіти шляхом запровадження незалежного тестування у вузах.

Третє – українське село. Програма розвитку села створить сприятливі умови для аграрного сектору. Підтримка фермера, кредитування сільського господарства та будівництва житла, впровадження соціальних програм стимулюватимуть повернення молоді на село. В аграрний сектор мають прийти сучасні технології.

Четверте й одне з найголовніших завдань влади – це диверсифікація українського енергоринку та програма енергозбереження. Щоб забезпечити енергетичну незалежність країни, ми плануємо впродовж року знизити енергоспоживання мінімум на 10 відсотків.

П’яте – буде започатковано масштабну реформу судової системи. Держава отримає справедливу і незалежну судову владу, а кожна людина зможе захистити свої права.

Справедливе правосуддя – важливий крок у боротьбі з корупцією. Ми повинні повернути довіру людини до суду, якісно оновити суддівський корпус. У центрі судової реформи має стати суддя. Тому я, як президент, докладу всіх зусиль, аби в Україні сформувалася незалежна судова гілка влади. Аби права і свободи, гарантовані Конституцією, були забезпечені.

Наші зовнішньополітичні пріоритети залишаються незмінними. Приєднання до Європейського Союзу – головна стратегічна мета України. На порядку денному також – якісна перебудова українсько-російських відносин. Я вимагатиму від кожного урядовця, від кожного українського дипломата жорстко відстоювати національні інтереси України.

Сподіваюся, що новий парламент активізує роботу по приведенню національного законодавства до європейських норм і стандартів. Це прискорить шлях України до ЄС і НАТО.

2006 рік – рік парламентських виборів, що стануть важливим іспитом суспільства на демократію. Як президент України, я запевняю – це перші вибори, де не буде задіяно адмінресурс, де влада не тиснутиме на виборця.

Як гарант Конституції, я жорстко реагуватиму на будь-який сигнал порушення виборчого законодавства. Агітація має проводитися виключно за партійні кошти. Ця норма має працювати не вибірково, а для всіх!

Сьогодні я підписав Указ "Про забезпечення проведення демократичних, чесних і прозорих виборів 2006 року".

Я зобов’язую центральну та регіональну владу створити всі умови для проведення вільних і прозорих виборів. Влада гарантує всім політичним силам рівні можливості для агітації.

Я звертаюся до всіх партій і блоків з пропозицією підписати Меморандум про чесні вибори.

В той же час я не дозволю жодній політичній силі працювати на розкол України, спекулювати на темах мови, релігії, федералізму чи сепаратизму.

Шановні співвітчизники! Проявіть активну громадянську позицію. Ми маємо разом вибрати новий відповідальний український парламент.

Пам’ятайте – від результатів березневих виборів залежить розвиток України на наступні п’ять років.

Україна стане сильною і заможною державою. Для цього влада повинна бути відповідальною, професійною і патріотичною. Останні події у Верховній Раді ще раз продемонстрували, що розвиток держави можна забезпечити лише за умов політичної стабільності. Ми повинні досягти узгодженої роботи всіх гілок влади.

Сьогодні я пропоную план щодо стабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні.

Перше. Вважаю за необхідне запровадити мораторій на прийняття будь-яких рішень чи дій з боку законодавчої та виконавчої влади, що можуть призвести до дестабілізації ситуації в Україні.

Президент, уряд та Верховна Рада мають разом створити умови, аби в країні пройшли чесні вибори, було обрано новий парламент, сформовано більшість, яка і визначить новий уряд.

Друге. Необхідно забезпечити дієздатність та повноцінну роботу Конституційного Суду України. Верховна Рада, згідно закону, має привести до присяги суддів Конституційного Суду. Це – першочерговий пріоритет дев’ятої сесії Верховної Ради України. Депутатам потрібно досягнути згоди щодо обрання парламентом суддів Конституційного Суду. Вірю, суспільство оцінить такий крок парламенту.

Як президент, для якого закон – понад усе, я визнаю, що з 1 січня 2006 року, згідно з рішенням Верховної Ради, в країні діє оновлена Конституція. Але я не вважаю її ідеальною.

Реформа Основного закону відбулася без участі громади, навіть без обговорення в українському парламенті.

Вважаю, що суспільство повинно сказати своє слово відносно конституційних змін.

Після парламентських виборів нас очікує чесний діалог щодо політичної реформи.

У свою чергу, і це третій пункт мого Плану, я ініціюю створення спільної робочої групи з рівним представництвом уповноважених від Президента, парламенту та уряду.

Першочерговим завданням цієї групи буде розробка пропозицій щодо гармонізації діяльності гілок влади.

Переконаний, важливим кроком у цьому напрямку є прийняття законів, які стоять на порядку денному як першочергові у зв’язку із запровадженням політичної реформи в Україні. Зокрема, законів про Кабінет Міністрів, про президента, про опозицію, про всеукраїнський референдум та ін.

Рік тому я пообіцяв, що ми змінимо владу. Перші кроки в цьому напрямку зроблено. Парламентські вибори мають закріпити зміни, повністю демонтувати стару систему влади.

Вірю, у березні 2006 року переможуть демократичні партії та блоки.

Для перемоги і реформ потрібна команда. Моя команда – це кожен із вас.

Вірю в кожного з вас! Знаю, наша сила – в єдності! І ми можемо зробити Україну сильною і процвітаючою!

Слава кожному із вас.

Слава Україні!

Расшифровка стенограммы - "Украинская Правда"

"Официальное представительство Президента Украины"

Статьи

Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи