Воєнний час бюрократію не скасовує. Як підприємниці-переселенці отримати "декретні"

Війна не скасовує жоден з життєвих процесів. Однак в її умовах найпозитивніший з них – народження дитини – стає принаймні складнішим, а іноді і драматичним. За даними Міністерства юстиції, близько 27 тисяч дітей народилося від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Найбільше новонароджених в умовно тихих Львівській, Дніпропетровській, Одеській, Вінницькій, Закарпатській та Івано-Франківській областях, тобто там, куди мігрує населення, зокрема, зі сходу України. Серед тих, кому довелося народжувати «на чужині», опинилась і журналістка «ОстроВ», що мусила через війну покинути свій дім у Волновасі та переїхати в іншу область. ЇЇ ситуацію ускладнив іще однин фактор – дівчина зареєстрована як фізична особа-підприємець (ФОП). Отже, як отримати належні виплати від держави у період війни, якщо ти – переселенка і ФОП одночасно, розповідає наша Надія.

Довідково

Декретна відпустка складається з двох частин: допологової та післяпологової. У відпустку до пологів можна йти на 32-му тижні вагітності, вона триває 70 днів. З дня пологів жінці оплачують ще 56 днів відпустки. Розмір допомоги залежить від кількості днів відпустки та розміру єдиного соціального внеску (ЄСВ), який сплачувала жінка-ФОП. Наприклад, якщо підприємниця сплачувала ЄСВ від мінімалки у 6 500 грн, то вона отримає приблизно 26 906 грн декретних.

Бюрократичне пекло

Якщо звичайній людині, щоб отримати виплати на декретний лікарняний потрібно просто із документами та електронним лікарняним звернутися до будь-якого Управління соціального захисту населення, то для підприємниці отримати «лікарняні» виявляється справжнім квестом. Жінка, яка опинилася на дев’ятому місяці вагітності під час війни, лишилася свого дому та бізнесу, вимушена ще й відчувати на собі бюрократичне пекло, яке, як виявилося, досі існує у деяких державних структурах.

- Перед тим як росія напала на моє місто, я жила щасливим життям і горя не знала. Носила під серцем дитину та завжди розуміла, куди звернутися по допомогу, якщо щось трапиться. Коли настав час оформлювати декрет, в першу чергу звернулася до своєї гінекологині та отримала електронний лікарняний. В цей же день в моєму електронному кабінеті, на сайті пенсійного фонду України, в мене з’явився листок непрацездатності. Оскільки у підприємців декретними виплатами займається Фонд соціального страхування, я звернулася туди за переліком документів, які маю подати. Список виявився величеньким: я мала надати копії звітів, квитанцій, трудової книжки, паспорту, коду, мій листок непрацездатності... Серед документів була й довідка з податкової про те, що в мене немає боргу по сплаті Єдиного соціального внеску. Щоб отримати цю довідку, я ходила до податкової й від руки писала заяву (на жаль інакше цей документ не було змоги отримати).

Будівля податкової у Волновасі напередодні війни.



Волноваський «соцстрах»

Також, щоб отримати виплати я відкривала спеціальний соціальний рахунок у ПриватБанку. Щоб дізнатися про те, що це робиться через «Приват 24 для бізнесу», мені довелося просидіти в черзі в банку…

Коли всі документи було зібрано, я віднесла їх до соцстраху. А наступного дня моє місто почали бомбити рашисти… Район, в якому знаходився Фонд, розбомбили в перші ж дні. Ясна річ, що мої відомості про мене ніхто не встиг навіть до бази внести.

В умовах воєнного стану

Пережити обстріли у холодному підвалі, без води та їжі – це не просто. А коли ти вагітна то подвійний стрес. Добре, що хоч встигла евакуюватися, бо дитина на фоні пережитого вирішила з’явитися на світ раніше ніж очікувалося…

Після виписки я знову зайнялася своїм декретом. Сподівалася, що в умовах воєнного стану оформити виплати буде легше, але вийшло все навпаки: у держструктурах ніби сказилися, і все через те, що не працює програма або немає відповідних наказів.

Я завжди вважала себе людиною з міцною нервовою системою, але тут навіть вона дала тріщину, не можу втриматися від істеричного сміху, коли в черговий раз чую «Можливо, вам хтось інший допоможе, ось вам номер».

Інформацію я діставала у таких компетентних органах як: соцстрах, податкова, ЦНАП та навіть Мін'юст. Всі переводили один на одного стрілки та ніхто не зміг допомогти.

Але під час спілкування з фахівцями я все ж таки винесла трішки користі, і ось що я зрозуміла. Підприємниці, яка вимушена була переїхати до іншої області, обов’язково треба перереєструватися в цій області. Це потрібно для того, щоб фахівці з місцевого Фонду соціального страхування могли працювати з цією людиною. Бо навіть у воєнний час бюрократію ніхто не скасовував… І вже інше питання, що такою перереєстрацією в Україні поки що ніхто не займається.

Цікавий факт: податкова каже, що можна перереєструватися у «Дії», заходжу на сайт – такої послуги немає. Запитую, як це зробити у ЦНАПі, вони кажуть – запитайте у Мін’юсті. Питаю у Мін’юсті – кажуть, що не знають та просять залишити звернення на сайті Урядового кол-центру з описом проблеми…


Оскільки декретний лікарняний можна оформити упродовж року, я поки що не хвилююся. Адже всі фахівці, з якими я спілкувалася, пообіцяли мені, що найближчим часом точно з’явиться якийсь механізм дії у таких випадках як мій. Тож нам залишається просто чекати.

«Навіть якщо виникають труднощі з отриманням декретних виплат, не варто впадати у відчай, бо ви їх отримаєте у будь-якому разі. Право на ці виплати буде залишатися у вас і після закінчення воєнного стану», – заспокоїла мене під час телефонної консультації юристка ГО «Донбас SOS» Марина.



Корисний досвід

Життя перемагає всупереч війні, і кожного дня на світ продовжують з’являтися маленькі українці та україночки. Зважаючи на дані Мінюсту і тривалість активної фази війни, мова йде в середньому про 500 новонароджених на добу. Як показує мій особистий досвід, отримати державні виплати «на дитину» значно легше, ніж лікарняні. Тут неважливо, ФОП ти чи ні, для всіх людей алгоритм дій однаковий.

Оскільки реєстрація дитини у «Дії» (послуга «єМалятко») у зв’язку з воєнним станом недоступна, я реєструвала немовля у місцевому ДРАЦСі. З документів знадобився мій паспорт, паспорт чоловіка та свідоцтво про шлюб. Також в мене взяли оригінал медичного свідоцтва про народження дитини за формою №103/о, яке мені видали у пологовому. Процедура оформлення документів зайняла хвилин 15-20. Я заповнила заяву і вийшла з установи вже зі свідоцтвом на руках.

«Якщо доступ до реєстру ДРАЦС буде відсутній, держоргани складуть запис у паперовій формі. А щойно доступ відновиться, усі відомості будуть внесені до реєстру протягом 5 робочих днів», – говориться на сайті Безоплатної правової допомоги.

В умовах війни, ще до пологів, я встигла отримати довідку, що є переселенкою. Раджу її брати всім, не соромитись, бо вона стає ключиком у світ допомоги та безоплатних підгузків для вашої дитинки. Продукти та засоби гігієни для себе і немовля переселенки можуть отримати, звернувшись до БО «Червоний Хрест України», також підгузки видають у Службі у справах дітей, одяг для немовляти зазвичай можна знайти у школах або інших волонтерських організаціях, дитяче харчування переселенки можуть отримати у міській лікарні тощо.

Також у «Дії» скоро з’явиться можливість отримувати невеличкі виплати для дорослої людини та малюка. Йдеться про 2 000 грн щомісяця для мами та 3 000 грн на дитину. Кошти будуть виплачувати щомісяця протягом воєнного стану та ще один місяць після того, як воєнний стан скасують. І це точно не буде зайвим, якщо всі ваші речі разом з квартирою перетворилися на попіл. Бігти до ЦНАПу або соціальної служби, щоб їх оформити, не потрібно. Бо поки не з’явиться ця функція у «Дії», ці структури виплат не нарахують.

Корисним для тих, в кого є потреба у необхідних немовляті речах, є «Пакунок малюка». У нього зазвичай входять:

пачка підгузків;

вологі серветки;

пелюшки;

3 шапочки “на виріст”;

11 боді на короткий рукав різного розміру;

11 боді на довгий рукав різного розміру;

4 пари повзунків;

11 сліпів;

4 сорочки;

4 пари шкарпеток;

рукавички;

2 слинявчики;

термометри для води та для тіла;

манікюрні ножиці та гребінець;

ковдра, підковдра та плед;

матрац;

2 рушники;

6 іграшок і килимок;

м'яка книжка;

креми та мило;

коробка-колиска.

Отримати такий бебі-бокс можна у пологовому будинку або в управліннях соцзахисту. Оскільки я не потребувала цих речей, вирішила відмовитися від пакунка. У пологовому мені видали підтверджувальну довідку, з якою я в Управлінні соціального захисту оформила виплату грошима. Грошова компенсація має надійти наступного місяця після подачі заяви у сумі 6300 гривень.

Також разом з вищезазначеною компенсацією раджу оформити й виплати при народженні дитини. Документи, які для цього знадобляться: паспорт (жінки і чоловіка), ІНН, свідоцтво про народження дитини, довідка переселенця, видрук банківського рахунка у форматі IBAN.

Допомога від держави при народженні дитини на сьогодні складає 41 280 грн. Цю суму дають не одразу. Першу частину допомоги виплачують відразу – 10 320 грн одноразово, далі рівними частинами протягом 3 років щомісяця перераховують 860 грн.


Надія Накращенко, Донецька область, спеціально для «ОстроВ». Фото авторки.

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи