Так говорил Янукович

На официальном информационном сервере Партии регионов появилось сегодняшнее интервью лидера Партии регионов Виктора Януковича.

Предлагаем полный текст интервью.

– Вікторе Федоровичу, Ви щойно повернулися зі з’їзду партії «Єдина Росія». Яке ваші враження від цієї поїздки?

– Делегація Партії регіонів на запрошення російських колег взяла участь у з’їзді партії «Єдина Росія», який відбувся у Красноярську. Напередодні у нас відбулася зустріч з активом партії «Єдина Росія», в якій ми обговорили питання подальшого співробітництва і ті питання, які зараз найбільше хвилюють українське суспільство.

Цілу низку питань ми обговорили і намітили, яким чином працюватимемо надалі. У першу чергу нас хвилюють проблеми розвитку торговельно-економічних стосунків між Росією та Україною. Прикро контекстувати, але товарообіг між нашими країнами цього року замість того, щоб зрости, знизився на десять відсотків. Як подолати цей невмолимий рубікон, ми знаємо. Знаємо тому що в партії «Єдина Росія» і в Партії регіонів є фахівці, які безпосередньо займалися цими питаннями. Ми проводили цілу низку заходів, щоб наші товаровиробники не мали перешкод, ми робили все для того, щоб наші українські підприємці без перешкод реалізовували свою продукцію на території Росії. Це в першу чергу стосується питань по створенню «Єдиного економічного простору», і газових проблем.

– Чому прем’єр Росії Фрадков не приїхав до України? У першу чергу це пов’язують з проблемами постачання газу?

– Партія регіонів, як опозиційна політична сила сьогодні відсторонена від управління державою і відповідно на ці питання краще б відповіли представники діючої влади. Але, на жаль, те що ми почули від наших колег з «Єдиної Росії», нас, м’яко кажучи, не надихає на перспективне майбутнє. Я говорю про це з великим смутком, тому що підняття ціни на газ питання надзвичайне болюче для кожного нашого співвітчизника. Як підходитимемо ми в майбутньому, повторюю, в майбутньому до вирішення цих питань ми обговорили з лідерами партії «Єдина Росія».

Чому не приїхав Фрадков? Я не знаю всіх процесів, які передували цьому, але думаю, таке ставлення до Росії, торкнулося і вищих ешелонів влади цієї країни.

В ході зустрічі, яка відбулася у нас з керівництвом «Єдиної Росії» ми обговорювали багато проблем взаємовідносин між обома країнами. На жаль, прогресу цього року в цих відносинах взагалі не було. Ті закони, які готувалися раніше нашим урядом по створенню «Єдиного економічного простору» вони фактично були всі загальмовані. І, як результат, повний економічний «відкат» багатьох наших підприємств. Причому, на жаль, перспектив, у стосунках керівництва Росії та України я не побачив.

– Днями нардеп Гавриш заявив, що ви можете оскаржити президентські вибори які відбулися минулого року. Чи будете це робити?

– Оцінки відомого в Україні юриста Остапа Гавриша для мене досить авторитетні так само, як і рішень, які прийняли суди України. Не залежно, коли б вони приймалися і не стосовно кого вони приймалися. Нам треба всім їх виконувати і про це повинна подбати судова система. Це процес довгий, але в будь-якому випадку до реформи судової системи треба приступати.

– Вікторе Федоровичу. Чому Ви не коментували стосунків між Тимошенко і Ющенком і взагалі не коментували річницю Майдану.

– Ви дуже чітко відзначили, що я цього не робив. Я цього не робив навмисне. Це зовсім не славне свято, яке відбулося на Майдані. У першу чергу тому, що, на мій погляд, у державі зараз дуже багато проблем, які треба вирішувати, а не святкувати. Це питання навіть не лунало на Майдані, а лунало питання: як перемогти Януковича.

Навіщо перемагати? Якщо вони за рік роботи не показали як можна керувати країною, як підвищити добробут громадян. Пересмикувати своїх опонентів, використовувати владу для тиску – це вони навчилися. До того ж вони не можуть ніяк змиритися з тим, що в Україні є частина суспільства, яка не може погодитися з такою безвідповідальністю влади. Ось на це питання, я переконаний, вони отримають відповідь у березні наступного року.

– Вікторе Федоровичу, як Ви святкуватимете річницю з’їзду в Северодонецьку?

– Ми не будемо відзначати цю річницю. Ми включили до Програми Партії регіонів роз’яснення федеральної реформи. Ми почали з цього приводу роз’яснювальну роботу серед населення України з приводу того, що таке федеративний устрій України і чим він відрізняється від сепаратизму, в якому нас влада намагалися звинуватити.

Федеративна реформа, я переконаний, дасть Україні покращення життя всіх громадян, наблизить владу до людей і підвищить її рівень відповідальності.

– Ви зустрічалися з Рінатом Ахметовим, які питання порушувалися в ході цієї зустрічі?

– З Рінатом Леонідовичем Ахметовим, на жаль, ми рідко зустрічаємося. На останній з них я запропонував пану Ахметову поступити в Партію регіонів і взяти участь в парламентських виборах. Я багато років спостерігаю за його діяльністю. На моїх очах Ахметов починав створювати свій бізнес і зараз досяг чудового результату. 160 тисяч працівників, які працюють в його холдинговій кампанії мають захищеність, мають стабільну зарплату. Тому я запропонував йому поповнити Партію регіонів і отримав від нього позитивну відповідь.

– Как Вы оцениваете опасность фальсификаций на будущих выборах и будет ли в избирательных списках Партии регионов фамилия Руслана Боделана?

– Что касается фальсификации выборов… Если вы помните, то два месяца тому назад я действительно сделал заявление, что если правительство - уже новое правительство, правительство Юрия Еханурова, пойдет на выборы, и не будет заниматься экономикой, не будет заниматься решением всех проблемных вопросов, которые сегодня являются уже кризисными в нашем государстве, значит, это правительство должно уйти в отставку, и тогда уже идти на выборы…

Если они этого не сделают, значит, украинский народ должен понимать, что власть будет делать все для того, чтобы сфальсифицировать выборы, чтобы не дать народу проголосовать и выразить свое волеизъявление. И второе – что фактически страна без хозяина. Я это очень четко понимаю, как премьер-министр, который круглые сутки занимался проблемами экономики, проблемами регионов. И я вижу, как сегодня ежедневно звучат заявления, как мелькают на экранах телевизоров лица представителей власти, представителей правительства, и у них нет более важного вопроса, чем этот. Это очень печально…

Что касается Руслана Борисовича Боделана… Он окончательное решение, свое личное, еще не принял. И мы пока не получили предложений от Одесской партийной организации. Поэтому после того, как там будет принято решение, этот вопрос будет рассматриваться и обсуждаться.

– На якій стадії заходиться зараз робота з формування виборчих списків Партії регіонів? Коли ми дізнаємося, хто увійшов до першої «п’ятірки» («десятки», «двадцятки») регіоналів?

– Робота по формуванню списків триває. Вони на 99% вже сформовані, є проект, в якому ми передбачили, яка буде і «п’ятірка», і «десятка», і так далі. Скоріш за все, 1 грудня на засіданні Політради ми будемо затверджувати цей список, і можливо теж 1 грудня, якщо ви цього будете хотіти, я вже оголошу першу п’ятірку, а можливо що й десятку…

Робота ця, повторюю, вже на завершенні. Там будуть представники з різних регіонів, а також, я вважаю, що і представники тих партій, тих політичних сил, деяких громадських організацій, які прийняли рішення йти разом з нами на вибори. Але це питання буде вирішувати вже остаточно з’їзд, який відбудеться 3 грудня.

– Какие изменения ожидаются в избирательной стратегии Партии регионов в сравнении с прошлогодними выборами, и как бы Вы прокомментировали обострение ситуации вокруг Сирии?

– Стратегия избирательной кампании практически утверждена. Мы (после того, как примет решение съезд), ее обнародуем, она имеет четкую направленность, она гармонизирована с Программой Партии. Эта избирательная кампания позволит нам, в отличие от прошлой избирательной кампании, помочь украинскому народу более четко увидеть свое будущее вместе с Партией регионов. Мы будем представлять программу, рассчитанную на 10-15 лет развития Украины, и Партия регионов готова взять на себя ответственность за выполнение этой программы. Вот это будет и весь имидж. Мы понимаем, что нужно улучать жизнь людей. Как это делать – мы знаем, и будем решать вопросы.

Что касается событий в Сирии, то я сегодня не готов комментировать ситуацию там. Но могу сказать одно: любая нестабильность в мире и любое военное вмешательство любых государств или военных блоков лишний раз подчеркивают их опасность для всего мира. Любое военное давление на любой народ, любую нацию, любое государство – это тот негатив, который есть в нашей современной истории. И те государства, которые либо сами являются агрессорами, либо являются инициаторами проведения такой политики, я считаю, они должны нести ответственность перед мировым сообществом.

– Зараз проходить чимало з’їздів політичних партій, створюються виборчі блоки… Які з них, на Вашу думку, будуть успішними, та чи завершився вже цей процес для Партії регіонів?

– Знаєте, я всім партіям, котрі будуть приймати участь в виборчих перегонах, бажаю, щоб вони отримали якомога більше голосів своїх виборців. Але на ці питання ми всі отримаємо відповідь наприкінці березня, і таку відповідь дадуть саме громадяни України. Вони своїм голосуванням підтвердять, кому вони довіряють. Одне хочу сказати – що майбутнє України буде залежати від потужних політичних партій, які здатні сформувати професійну команду, які здатні виконати свої передвиборчі накази.

Я впевнений в тому, що вже у 2006 році відбудеться політична реформа, і ми отримаємо нову модель управління державою – парламентсько-президентську, в якій центр влади буде переміщений на парламент і уряд. Громадяни України, і це зараз підтверджують соціологічні дослідження, добре розуміють, яка відповідальність сьогодні лягає на кожного з виборців. І будь-яка політична сила, яка зараз йде на вибори, вона не ставить за мету погіршення життя громадян, чи, скажімо, бажає щось поганого для нашої держави. Навпаки, всі пропагують шляхи покращання життя і посилення нашої держави. Але, як кажуть, є велика різниця між тим, хто що каже, і хто що робить… Тому люди в нас мудрі, вони розберуться. І яка буде коаліція після виборів, ми дочекаємося березня місяця, тому що нам треба ще подивитися, як політичні сили себе будуть позиціонувати на цих виборах, якими засобами вони будуть переконувати громадян? Чи то своїми програмними стратегіями, чи то брудом будуть перемагати? Люди це побачать, і тоді ми зробимо висновки…

Щодо переговорів, які ми ведемо, то вони остаточно не припинені. Є ще декілька партій, з якими вони ще тривають, в тому числі і з Республіканською партією…

– Які амбіції, пов’язані з результатами виборів, є в регіоналів вже зараз?

– Ми поставили для себе мету привести потужну команду, і сьогодні це – головне завдання. І в нас немає мети отримати крісло, у тому числі, як то кажуть, яке б воно не було. Для нас головне – отримати інструмент виконання тієї мети, яку ми поставили. Це – покращання життя наших громадян и розбудова сильної держави. Тому прийде час, коли буде створена коаліція, і вже вона вирішить, хто і яку посаду обійме…

л-а

«Остров»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи