Янукович запропонував себе "Нашій Україні", а Ахметов покатав журналістів у "Мерседесі"

Кінотеатр "Зоряний" знову зібрав своїх вірних глядачів. На сцені виступав Віктор Янукович та інші донецькі політики. В результаті було ухвалено проект коаліційної угоди. Це документ, який Партія регіонів згідна підписати з "Нашою Україною".

Ахметов, Янукович и Клюев

За словами Андрія Клюєва, текст уже узгоджувався з переговірниками, які представляли блок Ющенка. Тепер проект коаліційної угоди передадуть в офіційному порядку всім переможцям виборів. Але зрозуміло, якщо його й підпишуть, то лише з "Нашою Україною" і, що менш імовірно, з соціалістами. Бо не в захваті від входження СПУ до коаліції, наприклад, Ринат Ахметов.

Свою коаліційну угоду Янукович поки вирішив тримати в секреті. Однак інтрига трималася не довго – "Українській правді" вдалося отримати цей документ від одного з членів політради Партії регіонів.

Відразу попередимо – до тексту протягом зборів вносилися правки, і остаточний варіант буде готовий тільки в четвер. Але суть проекту про коаліцію зрозуміла – з чим УП й поспішає ознайомити своїх читачів.

Отже, найбільша інтрига – це поділ портфелів. Цей пункт прописано нечітко, але зрозуміло – Партія регіонів наполягає на прем'єрстві Януковича.

Пункт два останнього розділу документу називається "Розподіл урядових посад між учасниками коаліції". Там прямо сказано: "Право на висування кандидатури на посаду прем'єр-міністра має фракція-учасник коаліції, яка отримала більше голосів виборців".

Крім того, Партія регіонів записала: "Учасники коаліції дотримуються принципу пропорційності представництва кожної фракції в уряді в залежності від її результатів на виборах".

Тобто за умови коаліції Януковича і "Нашої України" донецькі матимуть в два з половиною рази більше міністрів. Кому потрібна таке об'єднання - невідомо.

При цьому Партія регіонів пропонує ділити посади не тільки міністрів, але й їх перших заступників, які опікуватимуться питаннями співпраці з Верховною Радою.

"Усі інші посади не вважаються політичними і порядок їх заміщення визначається чинним законодавством", - сказано в проекті коаліційної угоди.

В подальшому визначатися пакет для розподілу крісел має згідно з законами про "Про Кабінет міністрів" та "Про міністерства та інші центральні органи виконавчої влади".

У проекті угоди також сказано ще кілька важливих речей:

- "учасники коаліції несуть солідарну відповідальність за рішення Кабінету міністрів та результати їх впровадження, за те, щоб рішення Кабінету міністрів були відкритими та обгрунтованими для суспільства та ЗМІ";

- "учасники коаліції зобов'язані підтримувати узгоджену спільну позицію коаліції з питань внутрішньої та зовнішньої політики", .

- "кожна фракція - учасник коаліції несе відповідальність за етичність вчинків висунутого нею міністра".

Водночас Партія регіонів залишає за учасниками коаліції право не голосувати за деякі закони. Називається цей принцип "збереження політичної ідентичності фракції і депутатів". Для цього треба лише вчасно заявити партнерам по коаліції.

"Якщо законопроект не визнано таким, що реалізує пріоритети коаліційної програми та програми діяльності уряду, або таким, що прямо суперечить цим пріоритетам, учасник коаліції може прийняти рішення, що певне питання державної політики є важливим для утримання політичної ідентичності партії. У такому випадку, він може публічно висловлювати альтернативну думку, а також голосувати за нього на власний розсуд, попередньо письмово повідомивши про це інших учасників коаліції".

"Різна позиція з цих питань не означає відходу від принципу спільної відповідальності учасників коаліції за дії уряду", - наголошується у проекті коаліційної угоди.

Очевидно, що під цю графу потрапляють усі спірні теми – від НАТО до статусу російської мови.

В проекті коаліційної угоди також записано регламент роботи політичного союзу.

До органів коаліції відносяться загальні збори, які мають збиратися раз на півроку, та рада коаліції.

Органи мають схожі функції. Серед тих, які не перетинаються – загальні збори можуть виключити депутата зі складу коаліції.

До ради коаліції входять прем’єр, спікер та по три представники від політичних сил, які утворили об'єднання. Очолює раду коаліції прем’єр, її рішення ухвалюються консенсусом та є обов'язковими для виконання – і фракціями, і, що цікаво, урядом.

Проект коаліції від Партії регіонів також віддає п’ять парламентських комітетів опозиції:

з питань правоохоронної діяльності

з питань бюджету

з питань регламенту та депутатської етики

з питань свободи слова та інформації

з питань прав людини.

Цей документ є підсумком кількагодинних зборів у кінотеатрі. Туди прийшов еліта Партії регіонів – повністю все керівництво включно з Ринатом Ахметовим, а також Ян Табачник, Сергій Ківалов, Тетяна Засуха, Святослав Піскун...

Ахметов дает команды.

К Клюеву сзади подкрадывается Кивалов.

Кивалов умеет улыбнуться в камеру.

Татьяна Засуха даже вопреки бегству мужа выглядит по-весеннему.

Ян Табачник в кругу почитателей.

Анна Герман и цветы.

Эдуард Прутник редко выходит в люди из пещер "Звездного".

Екс-генпрокурор, який останні місяці перебував за кордоном начебто через загрозу життю, насправді виглядав засмагло і відпочило. Неозброєним оком було помітно, що схованкою йому слугували не підвали й катакомби, а пляжі та яхти.

Святослав Пискун похож на средиземноморского дона.

"Країна занурюється у багно корупції", - сказав Піскун і розсміявся: "У парламенті я буду займатися боротьбою за бандитами й корупціонерами".

Загалом же учасники засідання з пресою, яка зібралася під входом, спілкувалися набором партійних гасел, а подробиці повідомляти відмовлялися. Порадував тільки Ринат Ахметов.

Він вийшов із "Зоряного" останнім, разом з Януковичем – через півтори години як закінчилася політрада. Очевидно, після ці двоє провели ще одну частину засідання, але у "обмеженому чисельному складі", тобто тет-а-тет.

По случаю победы в чемпионате Украины однопартийцы подарили Ахметову букет роз размером с куст.

Загалом власник "Шахтаря" був у гарному гуморі – тому пішов на зовсім несподіваний вчинок: Ахметов покликав журналістів, які його дочекалися, покататися... в броньованому "Мерседесі". Колесников сів за кермо, найбагатша людина України зайняла крісло поруч, а ззаду розмістилися кореспонденти "Української правди", "Газети по-українськи" та "Обозревателя"... В такому складі машина попрямувала в "Бориспіль", де на Ахметова чекав чартерний літак до Донецьку...

Оскільки з самого початку Ахметов погодився розмовляти у режимі "без диктофонів", з подробиць можемо лише повідомити – всю дорогу в його машині грало радіо "Шарманка".

Фото Анны Андриевской

Віктор Чивокуня, "Украинская правда"

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи