Микола Жулинський: Я не думаю, що для Патріарха Кирила є підстави радіти...

Україна мала і має багато невирішених проблем. Деякі з них нагальні, але все одно не вирішуються роками. Це і релігійні питання, і політичні, і міжнародні. Зараз увага українського суспільства прикута до візиту Патріарха Московського і всія Русі Кирила. Свої погляди на цей візит та інші проблеми в інтерв’ю «ОстроВ» висловив письменник, академік НАН України, директор Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України, голова Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України Микола Жулинський.

- Миколо Григоровичу, на Вашу думку, яка мета візиту Патріарха Московського і всія Русі Кирила до України?

- Я переконаний, що основна мета цього візиту - це забезпечення підтримки Московської церкви, яка постійно наголошує на тому, що Україна є її канонічною територією. Вони не хочуть визнавати окрім Української православної церкви Московського Патріархату (УПЦ МП) на чолі з Митрополитом Володимиром (Сабоданом) інших церков. Вони їх заперечують – і греко-католицьку церкву, яка пройшла дуже важкий шлях виживання в умовах переслідування за комуністичного режиму, і Українську автокефальну православну церкву (УАПЦ), яка також зазнала страшних переслідувань, і Українську православну церкву Київського Патріархату (УПЦ КП), яка сьогодні є найбільшою церквою в Україні за кількістю віруючих. Вони (РПЦ МП – «ОстроВ») дуже добре розуміють, що єдина помісна православна церква постане в Україні. На мою думку, наша мета щоб цей процес пройшов спокійно, мирно, і щоб було досягнуто порозуміння. Безперечно, цей візит внесе певну напругу в українське суспільство, тому що знову ж буде підкреслено – УПЦ МП канонічна, а всі інші православні церкви, які існують в Україні, не канонічні. Ви запитайте будь-якого звичайного громадянина України, що таке канонічна церква, а що таке не канонічна церква. Далеко не кожен зможе відповісти. Тому суть не в цьому – людина коли йде молитися до церкви, то їй не важливо, канонічна вона чи ні. Вона має віру в душі, і ту віру несе до храму.

До речі, на Першому Нікейському Вселенському соборі 325 року і на Четвертому Халкідонському соборі 451 року розглядалися питання самостійності Церков із власним ієрархічним правлінням. У шостому правилі Першого і вісімнадцятому правилі Четвертого Вселенських соборів засвідчено, що канонічною підставою для створення самостійної помісної церкви є адміністративно-територіальний поділ. Отже, оскільки Україна є незалежною державою з чітким адміністративно-територіальним поділом, вона має канонічне право на власну церкву зі своїм самостійним управлінням.

Це цілеспрямована політика Росії, яка має забезпечити присутність російського впливу в Україні з допомогою і такого дуже важливого і ефективного інструменту як церква. І вони не зацікавлені в тому, щоб була українська єдина помісна православна церква. Тому що, якщо вона з’явиться, а вона рано чи пізно з’явиться, то ця церква, об’єднавши всі три гілки православ’я, які сьогодні є в Україні, буде найчисельнішою православною церквою в світі. І тоді першість, яку сьогодні має і постійно демонструє Московський Патріархат, буде ними втрачена.

- Що може стати поштовхом до створення єдиної помісної церкви в Україні?

- Звичайно, найкраще було б, якби всі три гілки української православної церкви все-таки знайшли порозуміння і об’єдналися. Але, на жаль, це навряд чи станеться. Тому що залежність УПЦ МП від Московського Патріархату дуже велика. Вони бояться, що Московський Патріархат повідлучає їх від церкви, накладе на них анафему. Тому все ж таки найкращим виходом було б, якби сам Московський Патріархат прийняв рішення і підтримав ідею об’єднання гілок української православної церкви. І це було би з їхнього боку розумно, тоді вони б мали в особі української єдиної помісної православної церкви справді церкву-сестру, а не церкву, яка перебуває в якомусь внутрішньому конфлікті з Московським Патріархатом. Я вважаю, що аргументи щодо заперечень створення української помісної православної церкви непереконливі та історично необґрунтовані. Крім ідеологічно «перетертих» на комуністичних жорнах тез про слов’янську єдність, про колиску трьох братніх народів, а тепер ще Патріархом Кирилом додається теза південну столицю православ’я, інших нема. На жаль, ті представники інтелігенції, які запопадливо зазирали у вічі Московському Патріархові, могли б запитати, чому прагнення Київського Патріархату відділитися від Московського називається розколом, а відділення у ХV столітті Московської Церкви від Київської не називається розколом? Тоді Московська Церква ні в кого не питаючи згоди проголосила самостійність, обрала своїх ієрархів, а потім 141 рік домагалася визнання з боку Вселенської Патріархії та Помісних Церков. Московську церкву було визнано лише у 1589 році, і то завдяки тому, що у 1588 році до Москви прибув Константинопольський Патріарх Єремія ІІ. Довелося бідному Патріархові за наказом Бориса Годунова цілий рік відсидіти у монастирі, поки його не «переконали», що слід підписати відповідну грамоту. І завдяки цьому Московська Церква, яка навіть не була піднесена до рівня Митрополії, стає Патріархатом.

На жаль, не всі православні знають, що в 1686 році завдяки хабарям, які були дані Константинопольському Патріарху Діонісію ІV, Київська Митрополія була підпорядкована Московському Патріархату. До речі, цього Патріарха, який вчинив акт симонії (хабарництва) було скинуто з Патріаршого престолу, а його протиправні неканонічні діяння щодо підпорядкування Київської Митрополії Московському Патріархату, були засуджені на Константинопольському Патріаршому соборі 1688 року.

Сьогодні відкритий простір для свободи віросповідання, і зараз у нас протестантство має біля 40% всіх віруючих України. Я нічого не маю проти протестантства, але все ж таки ключові позиції в Україні повинно займати православ’я, тому що це наша давня традиція, яка освячена 988 роком – роком прийняття християнства князем Володимиром. Але ці 40% говорять про те, що ця розгалуженість, роз’єднаність православ’я не сприяє авторитету православної церкви, і я бачу, що, на жаль, цього не хочуть розуміти і не хочуть визнавати передовсім у Московському Патріархаті. До речі, коли 28 липня було відзначення річниці хрещення Русі, і УПЦ КП на чолі з Патріархом Філаретом творила молебень, то було набагато більше віруючих ніж тоді, коли вітали Патріарха Кирила. Отже, ситуація не така вже однозначна, і я не думаю, що для Патріарха Кирила є підстави так аплодувати і радіти, що він має таку підтримку в Україні.

- На Вашу думку, про що говорять акції протесту проти візиту Патріарха Кирила до України? Чи може це означати, що українське суспільство готове до створення української єдиної помісної православної церкви?

- На жаль, говорити про все українське суспільство, про його готовність до автокефалії української православної церкви, було б великим перебільшенням. Треба чесно визнати, що багато хто з наших громадян не мали можливості за комуністичного режиму чітко висловлювати свої релігійні погляди, і через те зараз загальна культура, релігійна свідомість в нашому суспільстві на дуже низькому рівні. Тому що був перерваний цей зв'язок, але віра передається не просто якимись ритуалами, а й внутрішньо – якщо вона була в батьків-дідів, то вона так чи інакше прокинеться і в дітях. І зрозуміло, що багато людей цю віру відчули, і коли Україна стала незалежною, вони пішли в ту церкву, яка була найближча до них – чи до церкви Московського Патріархату, чи до церкви Київського Патріархату, чи до католицької. І нічого дивного тут немає. Тому сьогодні для того, щоб відбулися якісь зміни в нашому церковному житті, потрібна дуже терпляча роз’яснювальна робота. І не треба тут винуватити людей. Не можна дорікати жителям Донбасу за те, що вони пішли до церкви Московського Патріархату, тим більше що там проповідь ведеться російською мовою, яка їм ближче.

- Останнім часом доволі часто з’являються бігборди із зображеннями релігійного характеру, зокрема зі словами з Біблії і обов’язковим підписом, хто є замовником бігборду. Іншої думки окрім того, що це своєрідна реклама, не виникає. На Ваш погляд, чому церква потребує реклами?

- Якщо ви подивитеся на історію церкви, то церква постійно перебувала в складному взаємозв’язку з владою. Або вона була у конфлікті з владою, або вона навпаки постійно працювала на владу, бо влада забезпечувала церкві більш менш спокійне існування. Одержавлення церкви відбулося в Росії за Петра І. Тоді церква стала, і до сьогоднішнього дня є інструментом державної політики. І як би вони не говорили, що вона незалежна, цього немає. Церкви в Україні останнім часом зробили дуже серйозні кроки, аби не прив’язувати себе до політики, але політики постійно намагаються її прихопити. І кожну гілку українського православ’я постійно хтось намагається політично приватизувати. Це є дуже поганим знаком того, що суспільство перебуває у складній ситуації, тому що політизація мислення людей наростає, особливо коли наближаються вибори. Зараз ми напередодні президентських виборів, і зрозуміло, що зараз і почнеться – знову ж таки боротьба за те, яка церква кого підтримує, знову ж російська мова як друга державна, знову поділ на регіони. І втягують у це церкву. Я думаю, навчені ієрархи наших гілок православ’я цього разу такої активної позиції щодо підтримки того чи іншого кандидата в президенти виявляти не будуть. Тому що це вже є непристойним.

- У червні 2007 року Вас не допустили на територію Російської Федерації, жодним чином це не пояснивши. Чи були Вам надані потім якісь пояснення, і чи не виникало проблем із в’їздом до Росії пізніше?

- Я після того жодного разу не їздив до Росії, хоч у мене було дуже багато запрошень. А загалом я думаю, що це була продумана акція російських спецслужб для того, аби виторгувати в України дозвіл на в’їзд до України таких постатей, які на мою думку не можуть мати права перебувати на території України. Я маю на увазі Дугіна (Олександр Дугін – російський політолог, лідер Міжнародного Євразійського Руху, - “ОстроВ”), Затуліна (Костянтин Затулін - депутат Державної думи Російської Федерації, директор Інституту країн СНД, - “ОстроВ”). Все одразу було зрозуміло, з якою метою це робилося. Тому що в день, коли я прилетів до Санкт-Петербурга, (а я туди їхав з дружиною і дочкою, - це була абсолютно приватна поїздка) Дугін і Затулін їхали в Крим. Росіяни виторгували тоді таку домовленість, бо тоді Президент України мав бути на Економічному форумі в Санки-Петербурзі. Вони це робили для того, аби змусити Україну відмовитися від цих акцій, які здійснювалися – не допускати тих, хто працює проти України на її територію. Я до цього дуже спокійно поставився, я розумію їхню гру політичну, але вона надзвичайно примітивна, убога, на мою думку. Я знав, що ніяких вибачень і пояснень не отримаю. Так що до сьогоднішнього дня ніхто нічого мені не пояснив і не вибачився.

- Я так розумію, ви виправдовуєте існування «чорних списків»?

- Таких «чорних списків» в Україні не було і нема, я це знаю точно. Це вони складали такі списки, в них вони є. Я знав, що ще тоді, як я був перший раз віце-прем’єр-міністром України і вів дуже чітку проукраїнську політику – це 1992-1994 рік, вони внесли мене в певні списки. Але тоді вони не робили жодних акцій щодо не допуску мене до Росії.

- Все ж таки Україна як держава повинна застосовувати такі заходи, як оголошення певних осіб персонами нон-грата и недопущення їх на свою територію?

- Звичайно. Ми занадто толерантні. Я вважаю, що така толерантність неприпустима. Але, на жаль, це ще раз говорить про нашу особливу терпимість. А насправді це все повинно чітко і одразу визначатися – що можна, і що неможна. Є священні речі – є Конституція, є наші основоположні принципи державності, і ті, хто приїжджає до України, повинні їх шанувати. Якщо не шанують, тоді ці люди на території України не повинні з’являтись.

- Як ви вважаєте, заяви офіційних посадових осіб РФ щодо утисків гуманітарних прав росіян в Україні є обґрунтованими? Наприклад, у кінці квітня цього року тодішній Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін ознайомив верховного комісара ОБСЄ у справах нацменшин Кнута Волленбека з проблемами дотримання прав російськомовного населення в Україні...

- Я вважаю, що претензії щодо утиску прав росіян в Україні є необґрунтованими. Я думаю, що скоро мають бути висновки цієї комісії ОБСЄ, до якої звернувся Черномирдін, які дадуть нам результати – як забезпечені права українців в Росії, яких там офіційно до 2 млн., а не офіційно, мабуть, і 5 млн. є; і як забезпечені права росіян в Україні. Я підкреслюю – росіян, а не російськомовних, це зовсім інші речі. Етнічні росіяни мають законне право на здобуття освіти рідною мовою, забезпечення їхніх культурних потреб, і ви побачите, що це небо і земля (як забезпечуються права росіян в Україні і як забезпечуються права українців в Росії – «ОстроВ»). Я переконаний, що ніяких особливих претензій до нас від ОБСЄ не буде.

- 27 квітня ц.р. офіційний представник МЗС РФ Андрій Несторенко, відповідаючи на запитання журналістів щодо утисків гуманітарних прав українців повідомив, що в Росії відсутній запит від української діаспори на створення шкіл з викладанням на українській мові. Чому, на Вашу думку, так відбувається? Українці не хочуть навчатися на рідній мові, чи запит все-таки існує?

- До мене часто приїздить мій приятель, який живе на Кубані. І він розказує, як важко бути українцем в Росії. За ними постійно Федеральна служба безпеки Росії слідкує. Вони під постійним контролем. І ясна річ, що багато українців бояться конфліктів з владою. Вони можуть мати через це певні дискримінації щодо працевлаштування чи ще якихось моментів життя. І я думаю, що основна причина того, що українці так несміливо заявляють про свої права як національна меншина в Росії, пов’язане саме з тою атмосферою, яка є сьогодні в Росії, тобто ставленням до українців. Це все уже перейшло в державну політику – по суті, російська державна політика подає Україну як ворога Росії, і це все поширюється через ЗМІ, і люди вірять своїй владі, і дійсно багато росіян так вважають. Якби російська влада проводила нормальну політику щодо України із розумінням того, що це її сусід, і з ним треба жити у мирі, я переконаний, що тоді б українці піднімали голос, і вони б заявляли про свої права. А так сьогодні це справді є проблемою. Може той представник МЗС правильно говорить – формально може і не бути ніяких звернень. Але російська влада також повинна дбати про тих, хто живе на її території.

- Як Ви вважаєте, Україна як держава достатньо уваги приділяє захисту і належній реалізації гуманітарних прав українців як в Росії, так і в інших державах?

- Я вважаю, що недостатньо. Я вважаю, що ми не маємо продуманої, системної і фінансово забезпеченої політики щодо підтримки українства в світі. Це є однією з дуже серйозних наших проблем. Ми маємо у Москві прекрасний український культурний центр на Арбаті, але такі центри повинні бути в місцях компактного проживання українців на всій території Росії. Їх побудова і утримання повинні здійснюватися за наші кошти. У нас повинні бути культурно-інформаційні центри у найважливіших столицях світу – Парижі, Берлині, Лондоні, Нью-Йорку, Брюсселі. Вони б гуртували навколо себе українство і давали б можливість українцям відчувати, що у них є своя Батьківщина. Цю проблему треба розв’язувати. Ми маємо потужну українську діаспору, яка може бути нам дуже корисною, вона може бути нашим прекрасним лоббі в тих країнах. Нам також треба заявити про підтримку українців, які живуть за кордоном, а не раз у рік їх зібрати в Україні, вручити ордени, подивитися їхній концерт і на тому все закінчити.

- В чому полягає причина цієї проблеми?

- Цим займається зараз міністерство закордонних справ, а саме - невеличка структура, здається кілька чоловік. Ніхто чомусь не надає цій проблемі особливого значення. Тому що ми постійно або долаємо економічну кризу, або обираємо Верховну Раду і Президента…

- Щодо політичної ситуації. Ви з Оксаною Сліпушко є авторами книги «Віктор Ющенко. Випробування владою», яка була опублікована у 2005 році. То який остаточний висновок можете зробити зараз, у 2009 році – чи пройшов Віктор Ющенко випробування владою?

- Я вважаю, що так. Хоч я знаю, які критичні зауваження висловлюються йому як Президентові України. Ясна річ, що як голова держави він несе відповідальність за те, що відбувається в Україні, і гріх було би заперечувати те, що він допустив багато помилок, особливо у кадровій політиці, що йому не вдалося сформувати більшість у парламенті, яка би його підтримувала, прикро, що він не знайшов порозуміння із урядом України, зокрема з Юлією Тимошенко. Але я вважаю, що Ющенко пройшов дуже серйозний процес, процес усвідомлення того, що таке влада і яка колосальна відповідальність покладається на Президента України. Я вважаю, що Ющенко має все моральне право для того, щоб бути обраним на другий термін Президентом України. Кажуть, що це нереально, бо в нього багато серйозних конкурентів. Але ми сьогодні в особі Віктора Ющенко маємо національно свідомого, патріотичного і глибоко відповідального главу держави. Ющенко це сьогодні інший тип політика.

- Зараз у найбільших політичних партіях України постійно відбуваються якісь конфлікти, непорозуміння, іноді навіть великі скандали. Якщо забути про назви політичних сил, то про які глобальні процеси, звичайно в межах України, можуть свідчити такі події у партіях?

- Україна повинна пройти неминучий процес. Це процес формування партій, які мають певні ідеї, якісь ідейно-світоглядні засади і чіткі програми дій. На сьогоднішній день жодний громадянин України не зможе відповісти одразу, яка різниця у програмі, припустимо, БЮТу і Партії регіонів. Він буде з муками згадувати і скаже, що не читав тих програм. Люди сьогодні орієнтовані на лідерів, а не на політичні програми, і це є найбільшою проблемою для сьогоднішньої України. Поки не буде сформований тип партії, яка має певну програму і вона її реалізовувала, до того часу ми будемо мати такі шарахання електорату з одного боку в інший.

 

Розмовляла Світлана Кузьменко, "ОстроВ"

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи