"Донецк рассматривали в Кремле как ключевое и слабое звено". СМИ о донецких и Донбассе

Кажется, пророссийская активность на Донбассе сходит на нет и регион вновь возвращается к привычному способу жизни, со своими «богами», «демонами», «скелетами в шкафах» и все таким же неопределенным будущим.

Дело было в Донецке


Отдельной строкой заслуживает внимания позиция по ситуации в Донецке Рината Ахметова. В киевской журналистской среде бытует мнение, что самый богатый человек Украины весьма лоялен к пророссийским митингам и даже подыгрывает им. Но этот тезис опровергает бывший глава МВД Юрий Луценко, который в интервью "Главкому"  рассказал о своем видении позиции собственника "Шахтера".

"У Донецьку дещо інша ситуація. Там прийшов пан Тарута, кандидатуру якого публічно підтримав пан Ахметов. Я стверджую, що це відразу зменшило напругу, бо Тарута і Ахметов за його спиною є точною відповіддю, що з Донбасом рахуються у Києві.

Проте в Донецьку й досі відбуваються відносно масові виступи.

Донецьк розглядали у Кремлі як ключову і слабку ланку. Подивіться – всі мітинги із Харкова, Запоріжжя, Одеси, Миколаєва перемістилися в Донецьк. Саме туди звозиться проросійськи налаштована п’ята колона із всієї Донецької і не тільки області. В результаті пану Таруті дісталися великі проросійські мітинги, захоплення адмінбудівель, вивішування чужих прапорів. В такій ситуації проведення контрмітингів себе не виправдовує.

Звичайно, Тарута і Ахметов можуть поставити 100 чи 200 тисяч демонстрантів за Україну без проблем. Але якщо після такої демонстрації залишиться п’ять трупів, це саме те, що потрібно Путіну. І тому тут Ахметов вчинив мудро: він не закликав людей виходити на вулиці, а закликав вивісити українську символіку. І сьогодні ми бачимо, що Донецьк прикрашений українською символікою. І туристам-екстремістам разом з п’ятою колоною нема що ловити в такій ситуації.

Дехто саме Ахметова звинувачував у бійнях в Донецьку.

Це не так. Я знаю позицію Ахметова і його дії. Він, звичайно, залежний як бізнесмен від російського ринку збуту. Але пан Ахметов розуміє, що майбутнє його бізнесу є тільки в незалежній Україні. Бо якщо Донбас стає частиною Росії, то вугільна галузь, яка є фундаментом бізнес-імперії Ахметова, зникає. Російський Кузбаський вугільний басейн і казахський Екібазтуз, де видобувають вугілля відкритим способом, знищують всю вугільну галузь України, а отже і конкурентні переваги бізнесу Ахметова. Він прекрасно розуміє, що для нього це шлях у нікуди. І саме тому буде захищати Україну. І він вже йде проукраїнським шляхом.

Чи ми хотіли б, щоб дії Ахметова були більш рішучими? Звичайно, хотіли б. Але, напевно, він краще знає, як проводити таку лінію всередині Донбасу. Може, нам звідси не до кінця зрозуміло, з ким і з чим ми там маємо справу. Давайте відверто казати: 20 років цьому краю насаджували проросійські ілюзії. Дискредитація України зайшла там надто далеко. З Донецького краю робили не просто проросійський регіон, а острів українофобського совка. А з такого стану відразу перейти в проукраїнський дуже важко.

Мені здається, що такі помірковані методи переходу з совка в донецький патріотизм, який потім перейде в український, є дуже правильним. Оці стрічечки, які з’явилися зараз в Донбасі, де є кольори українського прапору, і кольори донецького прапору, для мене є траєкторією переходу в спільне українське майбутнє.

Чи йшлося про те, щоб саме Ринат Ахметов став губернатором Донецької області?

Йшлося. Але він порекомендував Сергія Таруту як людину, яка має більше можливостей тимчасово відійти від бізнесу і зайнятися місцевим самоуправлінням. Єдине наше наполегливе прохання було, щоб Ахметов публічно підтримав Таруту в цьому і надав йому усі свої наявні організаційні ресурси".

Пока некоторые СМИ гадают, кто же стоит за пророссийской активностью на Донбассе Gazeta.ua с места событий пишет, как в очередной раз Украине сделали гадость сторонники соседней империи. Теперь - они не только блокируют государственные структуры, но и даже мешают армии выполнять ее прямые обязанности.

"Вторые сутки в селе Парасковеевка Артемовского района Донетчины некие казаки и местные жители не дают военным выгрузить оружие, которое находится на территории госпредприятия "Артемсоль", в соляных шахтах.

- В данный момент срывается выдача вооружения для обсепечения вооруженных сил согласно распоряжения Минобороны, - говорит заместитель командира части подполковник Эдуард Лебеденко. – мы получили распоряжение полностью укомплектовать весь воинский состав. Все структуры оповещены, какое будет решение – не знаю, - заявил заместитель командира, подполковник Эдуард Лебеденко.

Накануне вечером в часть приезжал начальник милиции Сергей Братков, оповещено областное управление МВД и СБУ, но силовые структуры города и области фактически утсранились от решения проблемы.

По словам военных, их руководство требует разблокировать склад и продолжать выполнять приказы.

Возле шахты пророссийские активисты разместили полевую кухню, поставили палатку, соорудили блок-пост. Дрова и продукты на место блокирования привозят "Газелями". Видели на блок-посте местных депутатов от ПР. Активисты подвозят так же и автомобильные скаты. Участники акции свободно заходят на территорию шахты. Руководит теми кто блокирует военных, некий казак пенсионер по имени Виктор Беспалов с нашивкой казачьего подразделения из города Соледар".

Милиция. Вид тот же

Вопрос кадровых назначений на Донбассе продолжает быть на слуху. При этом очень много внимания уделяется силовому блоку, который в крае терриконов показывает свою слабость и непрофессионализм. Интернет-портал "Тема"  уделил внимание главе МВД области Константину Пожидаеву.

"Пожидаев – "люксовский". Он не человек "семьи", его двигал влиятельный экс-начальник ГУ МВД в Донецкой области генерал Владимир Малышев, которого давно связывают очень тесные связи с Ренатом Ахметовым, ранее – лидером ОПГ "Люкс". Ахметов давно отошел от прямого криминала, но костяк группировки сегодня во многом определяет порядки в регионе, хотя уровень его сегодняшнего влияния несколько преувеличен. Говоря о следе "люксовских" в милиции, нельзя не упомянуть еще одного яркого персонажа – Дмитрия Жидкова. Возглавив в свое время ГАИ Донецкой области, он уже через месяц получил звание генерала. Затем – пост первого заместителя начальника Департамента ГАИ МВД, чуть позже возглавил экспертную службу МВД… Следует ли Авакову со всей решительностью выкорчевывать ставленников ушедшей власти и олигархата в области? Нет такой уверенности. Следует судить по результатам. Пожидаев знает область: если побоится красть, как было заведено при Захарченко, и станет взаимодействовать с губернатором – может получиться неплохой эффект".

Вспоминали донецкую милицию не только в контексте кадровых назначений. Действия местного "Беркута" на Майдане давно стали притчей во языцах. О том, как там себя вели работники спецподразделения, вспоминал коллега из львовского "Беркута", согласившийся анонимно дать интервью изданию GALNET .

"Донецький "Беркут" без грошей взагалі відмовлявся на Грушевського навіть команди виконувати. Відкритим текстом".

Они возвращаются

"Экономическая правда"  вспомнила об уже подзабытом Алексадре Шепелеве, который, по мнению издания, в скором времени вернется в Украину.

"26 березня до України мають привезтиголовного фігуранта справи про розкрадання коштів "Родовід Банку" - Олександра Шепелева.

Колишній депутат переховувався від українського правосуддя в Угорщині, і намагався отримати у цій країні статус біженця. Шепелев вдавав з себе жертву політичних переслідувань. Але угорська влада відмовила екс-депутату, якого переслідували за суто кримінальними статтями.

Повернення відбудеться дуже вчасно. Поки в України правив Віктор Янукович, Шепелев докладав усіх зусиль, щоб не повертатися на Батьківщину. Режим "регіоналів" відверто намагався дати йому чималий строк, без жодних компромісів. Тому єдине, що вдалося екс-депутату – це відстрочити екстрадицію шляхом подання апеляцій до влади Угорщини щодо отримання статусу біженця.

Але зараз часи змінилися. В Україні відбувся Майдан, а після нього розпочалися дуже дивні речі...

22 лютого 2014 року за його підписом депутатські мандати були повернуті трьом особам... Недоторканість спрацювала автоматично, і депутат вийшов на волю.

Мабуть, зацікавлені особи дуже швидко зрозуміли, що з новою владою можна домовитись. Напевно, такої думки дійшов і Василь Данилів (Бечварж). Його прізвище виявилося серед тих, до кого пропонувалося застосувати механізм реабілітації політичних в'язнів. Серед них виявився також пан Шепелев.

Дивно, але зі стенограми Верховної Ради, де 11 березня обговорювалося це питання, до кінця не зрозуміло, чи отримають ці люди амністію. Якщо Даниліва ще назвали сумнівною кандидатурою, то прізвище Шепелева дивним чином забули.

На роздуми наводить ще один момент. Шепелев відкликав другу апеляцію до влади Угорщини щодо представлення йому статусу політичного біженця. Тобто, він вирішив повернутися в Україну, щоб мати справу з місцевою Фемідою.

Отже, головний фігурант справи у розкраданні грошей "Родовід Банку" скоро приїде на Батьківщину.

А поки що в інтернеті розпочата інформаційна кампанія з "відмивання" іміджу Шепелева. Провина, за яку він отримав обвинувачення у криміналі та розкраданні коштів, ретельно перекладається на третіх осіб.

Чи сподівається ця особа, колись особливо наближена до лідера БЮТ Юлії Тимошенко, на політичну амністію? Дуже скоро це стане зрозумілим".

Обзор подготовила Таисия Александрова, "ОстроВ"

Присоединяйтесь к "ОстроВу" в Facebook, ВКонтакте, Twitter, чтобы быть в курсе последних новостей.

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи