Комендант захопленої КМДА: "В умовах народної стихії, хто бере на себе відповідальність той і є відповідальним"

Незважаючи на те, що протест на Майдані  згасає, сама територія площі, Київська держадміністрація, Будинок профспілок та Жовтневий палац все ще залишаються під контролем протестувальників. Ці люди продовжують свою акцію, та не збираються її припиняти.  Про те, чи  довго вони ще будуть протестувати, на що сподіваються, та як виглядає їх щоденний побут, "ОстроВ" поспілкувався з одним з комендантів  Київської міської державної адміністрації (КМДА)  Юрієм Ноєвим.

- Хто є головним комендантом, хто керує зараз у будинку КМДА-?

- Структура така:Головний комендант це Едуард Леонов – фракція ВО Свобода. Є заступники, це зокрема я, Руслан Андрійко, ще декілька людей. Також є керівники служб: їдальні, медслужби, прийому речей, охорони. В принципі все що стосується побуту і безпеки будинку, в тому числі охорони поверхів, щоб туди не проникали різноманітні люди, щоб уникнути провокацій МВС, охорони від поліцаєв, які можуть атакувати цей будинок.

- Хто вас призначив та обрав керівниками?

- В умовах народної стихії хто бере на себе відповідальність той і є відповідальним. Ми беремо приклад з наших повстанських отаманів. Хто готовий робити, у кого є досвід – той це робить.

- Структуру захисту будинку ви звідки взяли, на якому прикладі?

- Самі люди, які десь знають як працює репресивна машина, як вони можуть діяти в умовах штурму будинку. Це колективний розум. Тут що хто знає, то і підказує. Ми усі разом думали як усе це організувати.

Ми блокували під'їзди блокпостами взагалі до території будинку, колючим дротом заблокували частину публічного простору на Хрещатику, виставили блок пости у всіх арках, що є на Богдана Хмельницького і на Пушкінській, у всіх бокових входах-там стоїть охорона, там є наряди.

- Тобто ви до цього прийшли поступово?

- Так, поступово, своїм досвідом.

Певний час тут не було ніякої охорони, потім всі схаменулися. Потім це все десь спонтанно розвивалося, потім всі зрозуміли що цю тему треба більше розвивати. Ми просто прийшли вже до того, що якщо режим хоче взяти будинки КМДА и будинок профспілок, то хай вони знають, що вони його візьмуть з великою кров’ю. Що люди до цього готові.

- Спочатку, коли протестувальники тільки зайшли у КМДА, доступ сюди був вільний для працівників КМДА. Що відбувається зараз,після того як ви обмежуєте доступ?

- Ми нікого не затримуємо, не обмежуємо, працівників КМДА пропускаємо. Вони приходять сюди – працюють. Нам не потрібно щоби юристи від режиму приписали нам потім перешкоджання в реалізації права на працю. Ми не ідіоти, не варвари, ми розуміємо, що вони будуть нам приписувати, що це захоплення адмінбудівлі. Але це будівля киян, це не державна будівля. Вони нам будуть приписувати, що тут усе покрадено, але за цим всім певно стежать.

- Тобто і сьогодні люди приходили і працювали?

- Так, і сьогодні.

- А хто це? Технічний персонал?

- Це і технічний персонал і управлінський. Тут зараз, коли заходиш направо кухня, за кухнею службовий ліфт яким вони користуються. Жлоби у костюмах дорогих їздять по поверхах і користуються своїми кабінетами, ніхто їм не заважає.

- Була інформація, що щось зникло у кабінетах. Це відповідає дійсності?

- Комендатура над цім питанням працювала. Брехня, нічого не пропало, це була заява ГУ прес-служби МВС. Ця заява прозвучала на другий день після заяви адміністрації будинку профспілок, заяви Азарова, щоб звільнили будинок профспілок. Це спланована інформаційна кампанія, яка готувалась під сценарій, що будуть штурмувати будівлі, в яких зараз розташовуються мітингувальники Майдану.

- Ви щось змінили у захисті КМДА після того як "Беркут" намагався взяти його штурмом?

- Дещо вдосконалилось і в принципі я б не став більше про це говорити. Тут багато людей з числа оборонців з українських націоналістів,активістів "Свободи",які будуть захищатись і щоб взяти їх штурмом… Тут усе буде жорстко…

- Тут захищають тільки активісти "Свободи"?

- Ні, тут немає різниці, немає значення партійна приналежність. Представники "Свободи" намагаються лише допомогти своїм досвідом та знанням з того, що і як треба робити.

Тут до бесіди приєднався ще один з заступників коменданту КМДА Євген Карась, який дещо додав щодо того, що змінилось у захисті будівлі після штурму "Беркуту".

- Після штурму "Беркуту" структурувалась кількість людей, які тут перебувають. Збільшилась кількість протигазів, тому що зрозуміло, що вони будуть тут цих людей травити. Будуть кидати гранати з газом. Наприклад, в них є гранати "Сірень-6" так від них можна дурачком залишитись.

Зрозуміло також, що лупити вони будуть кого попало, тому в нас є запаси касок, саморобних і не саморобних щитків.

Після роз'яснення Євгена Карася ми знов повернулись до розмови з Юрієм Ноєвим.

- Цікаво, як взагалі у вас тут день розписаний.

- Сьома-сьома тридцять,чи восьма, дивимось в залежності від порядку денного по роскладу завдань Майдану, піднімаємо всіх людей, ставимо Гімн, усі піднімаються, збирають свої речі,виходять на Майдан. В той час територія колонної зали промивається, дезінфікується,відкриваються вікна. Тут нормальний режим як у армійському розташуванні, де люди виконують всі необхідні норми гігієни. Вони ідуть на Майдан,слухають,що там визначається, потім молитва.

У день тут нічого особливо не відбувається. Ввечорі тут невелика культурна програма – це, наприклад, якесь кіно. Сьогодні був білоруський день – у нас є група людей з Білорусі, вони тут живуть і провели день своєї країни.

Є два завдання побуту. Перше - це розташувати людей переночувати. Друге - нагодувати людей.

Є ще частина задач координації киян, які зголосилися прийняти людей переночувати і помити. Приходять люди, які кажуть: "ми готові взяти 20 людей помитись". Наприклад,прийшли з монастиря і кажуть що готові взяти протестувальників помитись близько 10 вечора. Або приходить чоловік і каже: "у мене є 2 міста до Житомира,або до Львова, можу взяти трьох людей". Ми це все координуємо.

-У вас тут ночують і жінки? А якщо штурм?

- Всі ночують. Тут ніхто не прикривається жінками, але в нас є ідеї як уникнути побиття жінок, молодих дівчат. Якщо буде штурм ми зробимо так, щоб вони уникнули побиття.

- А кількість людей тут, вона постійна,чи збільшується/зменшується?

- Вона залежить від розпорядку тижневого Майдану. Тобто на вихідні: п’ятниця,субота, неділя приїздить більше людей. Понеділок-вівторок якийсь відтік людей, тому що повертаються на пару діб до дому. Але насправді, це така дуже динамічна система. Важко визначити хто і скільки людей тут постійно. Постійно тут ті, хто забезпечує систему життєдіяльності комендатури та управління побутом.

- Є така думка, що на Майдані переважна більшість це приїжджі, киян небагато. В КМДА є кияни, вони ночують?

- Кияни це по суті та основа, яка підтримує Майдан, підтримує побут приїжджих, Тому це неправда що тут стоять приїжджі. Така соціологія це привід для медійних провокацій типу, що тут приїхали злі бандерівці які бунтують.

- А що ти скажеш що до того, що людей все менше і менше приходить на Майдан. Ти не відчуваєш по КМДА, що людей стало приходити менше?

- У мене особисто таке відчуття є. Зараз багато хто задає питання яка стратегія подальшого натиску на режим? Я думаю, що це питання буде вирішено найближчим часом на горі. В принципі, зараз будні дні, тому якась частина людей роз’їхались, але усі готові діяти.

Скажемо так: миротворчий майдан закінчився ще розгоном студентів 30 числа "Беркутом". Янукович від того, що Майдан буде відтворювати формат 2004 року, аж ніяк не здригнеться. Тобто зараз для мене особисто стоїть питання тільки натиску, тільки уперед, ні кроку назад. Тому що я скажу що буде, якщо усе це розійдеться у разі допуску помилок у стратегії і тактиці. Поліцаї з УБОЗу, або з якогось іншого відділу міліції, прийдуть до мене додому, постукають, або заберуть мене десь у метро і мені припишуть участь у перевороті і тому подібне.

- Повернемось до побуту. Як обстоїть справа з їжею. Як люди можуть поїсти?

- Цілодобово різні бутерброди, закуски. Все що люди принесуть.

- А гаряча їжа?

- Гаряча їжа є у двох форматах: те що готують на день тут у міській раді і є ще польова кухня на Хрещатику. Є працівники кухні, волонтери, які працюють на кухні. Вони готують все це і їм надзвичайна подяка за цю роботу. Велика подяка киянам які привозять цю їжу, велика подяка людям з інших міст, компаніям, громадським організаціям, які передають немалі суми грошей на закупівлю харчів. Наприклад сьогодні виділили гроші на закупівлю хліба, велику партію.

- Тобто люди принесли сказали: тримайте гроші?

- Ні. Є скринька, куди приходять і кладуть гроші. За неї визначена відповідальність народного депутата. Тільки він займається цім питаннями. Вони цю скриньку всю рахують у присутності свідків від трьох політичних партій. Гроші рахуються, потім складається акт який підписують як мінімум троє. Ці гроші з охороною і накладною відносяться в центральний штаб. Немає такого, що ми отримали ці гроші і самі їх витрачаємо.

Суми, насправді там не такі великі. Гроші відносяться і там вони перерозподіляються за запитами різноманітних служб, які акумулюються у централізованому порядку. І головний за територію спочатку звітує за них, а потім каже на які потреби Майдану вони ще потрібні. Тобто, наприклад, чого з їжі ще не вистачає, що принесли люди і що треба докупити.

- Продовжуючи тему про кухню. Хто там працює? Люди приходять і кажуть ми хочемо працювати на кухні?

- Люди приходять, вони показують свій паспорт…

- А паспорт навіщо?

- Для того, щоб ідентифікувати особу. Щоб ми знали, хто прийшов, щоб ніхто нічого не підкинув. Є в нас ті, хто має певний досвід спілкування з людьми. Вони спілкуються з ними і бачать, чи це щира, нормальна людина, чи це людина, якій є що приховати.

- А було таке, щоб ви комусь відмовляли?

- Ми ловили провокаторів з міліції, які приходили з посвідченнями. Ловили просто нехороших людей. Деякі провокатори приходили і їх ловили на прихованій зйомці людей. Наприклад, приходить людина і знімає вночі обличчя людей, хто спить. Ловили ми злодіїв, які крали мобільні телефони. Спіймали на першому поверсі людину, яка намагалася вкрасти системний блок. Намагались тут і зарядки красти і особисті речі. Нажаль, комусь це вдалось зробити, тому ми зараз посилили пропускний режим до КМДА і охорона дуже прискіпливо дивиться на всіх хто намагається потрапити у середину.

В нас тут також є людина відповідальна за збереження втрачених речей. Люди втрачають паспорта, пенсійні посвідчення. Ми складаємо їх у пакет. Ось тільки що підходила людина, яка втратила пенсійне посвідчення у КМДА, але ми його знайшли і повернули.

- Якщо лідери Майдану ухвалять покинути його, ви покинете КМДА?

- Лідери Майдану не ідіоти. Вони не ухвалять такого рішення, вони ж відчувають суспільний запит.

- З початку Майдану у КМДА збирали теплі речі. Як з цим обстоять справи зараз? Чи несуть ще одяг, чи в цьому немає зараз потреби?

- Несуть ще. Його розподіляють, його роздають. Але є така тенденція, що приносять просто одяг-

він нікому не потрібний, він не теплий. Якісь блузки поприносили. Навіщо ті блузки поприносили? Що з ними робити будемо думати потім…

- Чи відключали вам воду, світло, чи це все продовжує працювати?

- Все працює. Комунальне майно воно власне для того, щоб в таких умовах посприяти побуту людей, які мають право на протест. Були спроби вимикати світло і воду, але зараз вони цього не роблять.

- Який взагалі зараз настрій у людей?

- У людей настрій бойовий. Вони хочуть результатів. Результати це реальні найближчі результати

- це відставка уряду...

- Але в цьому році відставки уряду вже не буде.

- Так, не буде. Але справа в тому, що це юридичний процес, що при висловлені довіри протягом певного часу Кабмін не може бути відправлений у відставку. Але в умовах народного збурення Конституція може не діяти. В умовах збурення ухвалюються політичні рішення без огляду на правову систему. А оскільки правової системи при нинішній владі немає, то якась правова норма, що уряд не можна відставляти, нас не хвилює. Це все залежить від мобілізації мас, від політичної волі політичних лідерів, від готовності натискати. Зараз іде такий мирний протест і чи він матиме значення як важіль тиску для Партії регіонів? Зараз видно, що він не впливає на них. І треба доливати масла в огонь...

- Але в людей вже є розчарування. Ти не боїшся цього? Яке зараз "масло"?

- Я займаюсь політикою не перший день. Я знаю Україну від Заходу до Сходу, працював на Донбасі по лінії "Свободи" у 2012 році (Ноєвий - голова обласного виборчого штабу ВО "Свобода" у Донецькій області на парламентських виборах 2012 року – "Остров"). Можуть, звичайно, розчаруватись. Можуть. Цього не треба допустити... Тому що свого часу щось подібне було в 2004 році, в кінці 20-х років, було у 1918 році. Всі ці речі вже були. В нас в Україні є певна ментальність, історичний досвід, який сприяє повторенню одних і тих самих речей. Тому зараз щось подібне може відбутись. Є ризики, ризики є завжди.

Розмовляв Віктор Калашников, спеціально для "ОстроВа"

Присоединяйтесь к "ОстроВу" в Facebook, ВКонтакте, Twitter, чтобы быть в курсе последних новостей.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи